14. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Sigurnost na gradilištima u fokusu: Ključni izazovi i obveze

1 min read
Sigurnost-na-radu-na-gradilistu-HGK-Konferencija-2024

Foto: HGK

Današnja konferencija “Sigurno gradilište”, održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori uz potporu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, istaknula je važnost zaštite na radu te izazove koje graditeljstvo nosi u tom pogledu.

U 2022. godini, na gradilištima je zabilježeno 20 smrtnih slučajeva i 171 teško ozlijeđenih radnika, što naglašava potrebu za dodatnim ulaganjem u edukaciju i sigurnost radnika. Mirjana Čagalj iz HGK ističe da su za daljnji napredak i očuvanje pozicije građevinskog sektora ključni dodatni napori u podizanju svijesti o sigurnosti na radu. Tonči Glavinić iz Ministarstva ističe potrebu za visokim standardom sigurnosti na gradilištima, posebno u kontekstu obnove oštećenih zgrada.

Član Vijeća Udruženja graditeljstva HGK, Darko Jambreković, naglašava da je za poslodavce zaštita na radu neizostavan dio građenja te ključan element za cijelu industriju. Ističe važnost ulaganja u osobna zaštitna sredstava i edukaciju te potrebu za stalnom kontrolom na gradilištima.

HGK je pokrenula program Welcome to Croatia s ciljem integracije stranih radnika, uključujući i aspekt sigurnosti na radu.

Ova konferencija ukazuje na važnost zajedničkih napora kako bi gradilišta postala sigurnija i produktivnija radna mjesta.