22. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Rekordna razina trgovine s Kosovom

2 min read

-Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo posjetilo Kosovo-

U doba velikih globalnih promjena i nesigurnosti, kao i poremećaja u globalnim dobavnim lancima, otvara se prostor i za jače poslovanje s regijom i širim okruženjem. Relativna blizina tržišta, poznavanje načina poslovanja, kao i prepoznatljivost proizvoda mogu biti dodatni poticaj jačoj suradnji poduzetnika. Poruke su to s gospodarskog foruma održanog danas u Prištini na kojem je sudjelovalo oko 100 kosovskih i oko 40 hrvatskih tvrtki. Posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Kosovu organizira se na inicijativu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, a predvodi ga ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

„Kako bismo našim članicama otvorili vrata suradnje na stranim tržištima potrebni su nam partneri od povjerenja, koji imaju uvid u našu kulturu poslovanja i koji poznaju kvalitetu naših proizvoda. Možemo istaknuti da su već i sada u izvozu zastupljeni naši najznačajniji prehrambeno-prerađivački brendovi koji na kosovskom tržištu imaju prepoznatljivost kvalitete, tradiciju i lojalnost među potrošačima“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u ime HGK kao suorganizatora događanja. Gospodarska suradnja Hrvatske i Kosova razvija se u pozitivnom smjeru posljednjih desetak godina. Kosovo je jedna od zemalja s kojima ostvarujemo suficit u robnoj razmjeni. Podaci za prvih deset mjeseci 2022. pokazuju dodatni porast izvoza iz Hrvatske na Kosovo za 23 posto te uvoza s Kosova za čak 85 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rekordna razina međusobne trgovine.

O prilikama za povezivanje u segmentu graditeljstva i infrastrukture na forumu je govorila savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj. „Hrvatske tvrtke imaju bogato iskustvo rada na Kosovu, u energetici i graditeljstvu. Primjerice, hrvatska Ingra radila je na dva projekta izgradnje autocesta na Kosovu. Takva prisutnost hrvatskih građevinskih tvrtki na Kosovu, i to u velikim investicijskim projektima, daje dodatni poticaj suradnji u građevinskom sektoru, naročito na području obnove prometne infrastrukture,“ istaknula je Čagalj.