23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Recenzija filma – Dina: Drugi dio

1 min read
ante vukic recenzija zadar tv dina dune

Neću skrivati, oduševljen sam s oba filma i nema prigovora što se tiče filmske strane. Gluma, efekti, zvuk, scenografija, koreografija, sav taj jazz. U 95 % stvari je filmovi su kakvim sam sanjao (doslovno) i zamišljao svijet, odnosno svemir Dine. Što se tiče filma kao adaptacije knjige, čak mi nije smetalo mnogo toga promijenjenog, pa čak i nedostatak nekih značajnih dijelova radnje i likova. Osim samog kraja koji čini korak prema sljedećem filmu i postavlja putanju (razvoj) određenog lika.

Nekada razumijem promjene prilikom adaptiranja, ali ova nema narativnog smisla, niti je potrebna. Kraj knjige je već dobar. Zbog zadnjih deset sekundi filma iz kina sam izašao s blagim osjećajem gorčine, iako je ostalih 165 minuta i 50 sekundi bilo čisto oduševljenje spektaklom. Sve se može ispraviti u Mesiji Dine, u suprotnom će biti prevelike devijacije od izvornog materijala. Ljubitelji knjige će znati. Ako niste vezani za literarno djelo, vjerujem kako ćete više uživati u ovom filmskom ostvarenju i izvrsnom kinematografskom iskustvu. Nema straha.

I dalje sam zahvalan što ovi filmovi Denisa Villeneuva postoje.

Ni filmovi iz trilogije Gospodar prstenova nisu savršena adaptacija, pa je poznat njihov status u žanru. Kad pogledam Dine spojeno “kadar uz kadar” zasigurno ću dobiti što sam oduvijek htio od ekranizacije kapitalnog znanstveno-fantastičnog djela.