15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Radionica izrade četverokuke u Narodnom muzeju Zadar

2 min read

Foto: NMZ

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade ukrasnog veza četverokuke, koje počinju u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. u 16 sati. Radionice će trajati ukupno trideset sati, završavajući 29. lipnja 2024., te su namijenjene svim generacijama, od djece starije od deset godina do umirovljenika.

Umijeće izrade četverokuke

Četverokuka, tradicionalni ukrasni vez na čohi, karakteristična je za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja. Kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, četverokuka se danas koristi i u suvremenom izričaju. Umijeće izrade ovog specifičnog veza prenosi se generacijama, te predstavlja vrijedno kulturno naslijeđe zapadnog dijela Dinarida.

Radionice će se održavati u Etnološkom odjelu NMZ, Gradska straža na Narodnom trgu u Zadru. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 od 9 do 15 sati. Voditeljica radionice je Nada Šarlija, a koordinaciju vodi kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban.

Radionice su besplatne i ograničene na deset polaznika, čime se osigurava individualizirani pristup i kvalitetno učenje. Uključivanje učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, prosvjetnog kadra, studenata etnologije i kulturne antropologije te zainteresiranih građana doprinosi očuvanju i popularizaciji ove tradicionalne vještine.

Povijest i značaj četverokuke

Četverokuka, kao jedinstveni način kićenja suknenog ruha, prisutna je u podvelebitskim selima Like, Ravnim kotarima, Bukovici, velebitskom Podgorju te manjim dijelovima priobalja i Dalmatinske zagore. Također je prisutna u jugozapadnoj Bosni. Prema etnografskim i pisanim izvorima, prisutnost građe u narodnom tekstilu datira iz 19. i 20. stoljeća. Preciznija atribucija područja i vremenskog razdoblja nastanka i razvoja ove tehnike još uvijek zahtijeva daljnja istraživanja.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar kontinuirano organizira radionice izrade četverokuke od početka 21. stoljeća. Posebna pažnja posvećuje se očuvanju originalne tehnike i boja, posebno u izradi nošnji za kulturno-umjetnička društva. Radionice su prilika za prijenos znanja i vještina, ali i za kreativno izražavanje kroz suvremenu primjenu četverokuke.

Priručnik i video vodič

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar izdao je 2022. godine priručnik za izradu četverokuke, kao i video vodič “Kako izraditi četverokuku?”, koji su dostupni na službenoj web stranici NMZ-a. Ovi resursi dodatno podržavaju napore u očuvanju i promicanju ovog vrijednog kulturnog naslijeđa.

Radionice izrade četverokuke nude jedinstvenu priliku za učenje i očuvanje tradicionalnog veza, te pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i postanu dio ovog kulturnog naslijeđa.