23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Projekt “Web detektivi” u Osijeku: Više od 120 osnovnoškolaca educirano za siguran internet

1 min read

U sklopu projekta “Web detektivi”, provedenog ove godine u Osječko-baranjskoj županiji, više od 120 osnovnoškolaca je educirano za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenih internetskih sadržaja. Projekt, koji se provodi u suradnji s policijom, ima za cilj aktivno uključivanje djece u borbu protiv neprimjerenih sadržaja na internetu te ih uči kako sigurno koristiti internet.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) u Osijeku, u suradnji s policijom, ističe da je glavni motiv projekta bio omogućiti djeci primjerenu edukaciju o prepoznavanju i prijavljivanju neprimjerenih sadržaja na internetu. Projekt je posebno usmjeren prema učenicima 5. i 6. razreda, kako bi se djeca već u toj dobi educirala o sigurnom korištenju interneta.

Tomislav Ramljak, voditelj centra, pojašnjava da su kroz radionice djeca upoznata s pojmovima elektroničkog nasilja te su potaknuta da izraze svoja mišljenja o neprimjerenim sadržajima. Svaki “web detektiv” dobiva detektivsku iskaznicu s jedinstvenim brojem te se educira o prijavljivanju neprimjerenih sadržaja putem webdetektivi.org platforme.

Ove godine su zaprimljene brojne prijave, uključujući slučajeve vrijeđanja na Snapchatu i objava opscenih sadržaja na TikToku. Uz platformu webdetektivi.org, postoji i “hotline obrazac” na mrežnoj stranici Centra za sigurniji internet (CSI) za prijavu ilegalnih sadržaja.

Projekt “Web detektivi” planira se proširiti na druge županije u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova te odjelima prevencije pojedinih policijskih uprava.

Image by Arek Socha from Pixabay