15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Presretači zaustavili tri vozača zbog prekomjerne brzine na cestama

2 min read
policijska uprava zadarska

Foto: MUP

U petak poslijepodne, na dionici Benkovac-Pirovac, presretač je zaustavio 40-godišnjeg vozača koji je vozio brzinom od 233 km/h, što je znatno iznad dozvoljene brzine. Ovaj događaj, kao i sličan slučaj zabilježen ranije tog dana, svjedoči o problemu prekomjerne brzine na našim cestama.

Kazne za prebrzu vožnju

Prema policijskom izvješću, prvi incident dogodio se u petak u 14 sati, kada je presretač zaustavio 40-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom brzinom od 233 km/h na dionici Benkovac-Pirovac. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 660 eura zbog prekoračenja brzine.

Prijepodne istoga dana, u 10:30 sati, kod Pristega je zaustavljen 44-godišnji vozač koji je vozio brzinom od 232 km/h. I on je kažnjen novčanom kaznom od 660 eura zbog prekomjerne brzine.

Treći slučaj dogodio se u subotu navečer, u 19:25 sati, kada je na dionici Pristeg-Benkovac zaustavljen 36-godišnji vozač koji je vozio brzinom od 220 km/h. Uz novčanu kaznu od 660 eura, vozaču je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana.

Opasnosti prekomjerne brzine

Policija stalno upozorava na opasnosti prekomjerne brzine koja povećava rizik od prometnih nesreća i njihovih posljedica. Prekomjerna brzina smanjuje vrijeme reakcije vozača, povećava zaustavni put vozila i pogoršava ozbiljnost prometnih nesreća.

Statistika prekršaja

Ovi slučajevi naglašavaju potrebu za povećanim nadzorom i strožim kaznama za vozače koji ugrožavaju sigurnost na cestama. Prema statističkim podacima, brzina je jedan od vodećih uzroka prometnih nesreća s teškim posljedicama u Zadarskoj županiji.

Apel građanima

Policija apelira na sve vozače da poštuju ograničenja brzine i prilagode vožnju uvjetima na cestama kako bi se smanjio broj nesreća i povećala sigurnost svih sudionika u prometu. Vozači bi trebali biti svjesni da prekomjerna brzina ne ugrožava samo njih, već i druge sudionike u prometu.

Zaključak

Nedavni slučajevi prekomjerne brzine na cestama u Zadarskoj županiji još jednom podsjećaju na važnost poštivanja prometnih pravila i sigurnosti na cestama. Policija će nastaviti s pojačanim nadzorom kako bi osigurala sigurnost svih sudionika u prometu.