17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Postignut Privremeni Dogovor EU-a o Zakonu protiv Pranja Novca i Financiranja Terorizma

1 min read

BRUXELLES, 18. siječnja 2024. (Hina) – Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su u četvrtak privremeni politički dogovor o dijelu paketa zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

Privremenim dogovorom o uredbi protiv pranja novca po prvi put se usklađuju pravila u cijeloj EU, zatvarajući moguće rupe u zakonu koje kriminalci koriste za pranje nezakonite dobiti ili financiranje terorističkih aktivnosti kroz financijski sustav, ističe Vijeće u svom priopćenju.

Dogovor, koji još formalno trebaju potvrditi Vijeće i Parlament, pozdravila je i Europska komisija. Komisija je predložila prvu uredbu o suzbijanju pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma, kao i šestu direktivu o istom pitanju. Ti prijedlozi Komisije bili su dio zakonodavnog paketa o sprečavanju pranja novca predstavljenog u srpnju 2021., koji je obuhvaćao i novu uredbu o osnivanju tijela za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma te revidiranu Uredbu o sljedivosti novčanih sredstava i prijenosima kriptoimovine. Suzakonodavci su postigli dogovor o četiri prijedloga iz paketa.

“Ovogodišnji sporazumi su važna prekretnica u borbi protiv prljavog novca u EU-u. Novim pristupom utvrđuju se pravila kojima se odlučno rješavaju nedostaci utvrđeni u prošlosti i osiguravaju fleksibilni mehanizmi kako bi se osiguralo da financijski sustav nije odredište prihoda stečenih kaznenim djelima”, izjavila je povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, Mairead McGuinness.

Image by Erich Westendarp from Pixabay