23. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Pojačane aktivnosti policije na zadarskim prometnicama

2 min read
policijska uprava zadarska

Foto: MUP

Kada vozač odbije testiranje na droge, odnosno uzimanje krvi ili krvi i urina, sukladno zakonskim odredbama, predviđena je novčana kazna od 1 320 do 2 650 eura te se vozaču izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima i šest negativnih bodova.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na sve veći broj vozača koji se odlučuju ignorirati zahtjeve policije za testiranjem na droge, čime ugrožavaju ne samo vlastitu sigurnost, već i sigurnost svih sudionika u prometu. Osim toga, ova nova mjera ima za cilj podizanje svijesti o važnosti suzdržavanja od upravljanja vozilom pod utjecajem psihoaktivnih tvari te jačanje sustava prevencije i sankcioniranja prekršitelja.

Osim novčane kazne, vozačima koji odbiju testiranje na droge izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, što dodatno ograničava njihovu mobilnost i upućuje na ozbiljnost situacije. Šest negativnih bodova dodatno otežava vozačima situaciju, jer im se time smanjuje tolerancija na buduće prekršaje.

Ova nova zakonska regulativa ima za cilj osigurati veću sigurnost na cestama te potaknuti vozače na odgovorno ponašanje za volanom. Uz pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje najtežih prometnih prekršaja, očekuje se smanjenje broja prometnih nesreća i ozljeda, što će rezultirati sigurnijim prometnim okruženjem za sve sudionike u prometu.

Policijski službenici proteklog vikenda od 09. do 12. veljače 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 172 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 30 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 44 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 11 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.