25. svibnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Pobjednici jubilarnog izdanja ZagrebDox a: Nagrade za dokumentarce koji osvajaju srca i duše

2 min read
zagrebdox_pobjednici

Foto: ZagrebDox

Na svečanoj dodjeli nagrada jubilarnog, dvadesetog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, proglašeni su pobjednički filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, kao i najbolji kratki filmovi.

Glavna festivalska nagrada u međunarodnoj konkurenciji otišla je redateljici Kaouther Ben Hania za film “Četiri kćeri”, dok su u regionalnoj konkurenciji nagrađeni Dávid Mikulán i Bálint Révész za film “KIX”. Mali pečat za najbolji kratkometražni film osvojila je Lucija Brkić za film “U tranzitu”.

Na festivalu je prikazano 102 filmska ostvarenja u dvanaest programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se devetnaest filmova u međunarodnoj i dvadeset i jedan film u regionalnoj konkurenciji.

Međunarodni žiri dodijelio je Veliki pečat filmu “Četiri kćeri”, uz posebno priznanje za film “Drugačija divljina”. U Regionalnoj konkurenciji, Veliki pečat pripao je filmu “KIX”, s posebnim priznanjem za “Šutnju razuma”.

Mali pečat za najbolji kratki film dodijeljen je filmu “U tranzitu”, dok je posebno priznanje osvojio film “Dječak”. Nagrada Movies That Matter dodijeljena je filmu “Blago kraljevstva Dahomey”, s posebnim priznanjem za film “Potpuno povjerenje”.

Mladi žiri dodijelio je Mali pečat za najbolji film mladog autora filmu “KIX”, uz posebno priznanje za film “Grand Prize”. FIPRESCI žiri dodijelio je istoimenu nagradu filmu “KIX”.

Nagradu Teen Dox osvojio je film “Moja sestra”, s posebnim priznanjem za film “Ekipa”. Počasni Veliki pečat dodijeljen je njemačkom redatelju Werneru Herzogu za film “Bijeli dijamant”.

ZagrebDox je održan uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Osim pobjednika, festival je bio prilika za promociju kvalitetnih dokumentaraca koji diraju u srž ljudskih emocija i društvenih pitanja.