23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Konferencija o Volonterizmu u Splitu: Poziv na Povećanu Svijest o Važnosti Volontiranja

2 min read
Konferencija o Volonterizmu u Splitu - Panel diskusija o volontiranju

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Konferencija o Volonterizmu u Splitu: Poziv na Povećanu Svijest o Važnosti Volontiranja”

U hrvatskom društvu postoji nedovoljno razvijena svijest o važnosti volontiranja. Na konferenciji “Volonterizam kao pokretač napretka i dobrobit društva i države”, održanoj u Splitu, istaknuto je kako bi zakonom trebalo omogućiti da volonteri dobiju dodatne bodove prilikom traženja zaposlenja.

Organizatorica konferencije, potpredsjednica kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, Željana Zovko, naglasila je da je svijest o volontiranju na razini Europske unije veća nego u Hrvatskoj te je potrebno učiniti volontiranje vidljivijim u našem društvu.

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta ima proračun namijenjen tijelima solidarnosti koja pomažu mladima da se aktivnije uključe u proces volontiranja. Zovko je istaknula važnost osiguravanja sredstava za volonterske aktivnosti.

Jedna od spomenutih volonterskih akcija u Splitsko-dalmatinskoj županiji je akcija “Boranka”, koja je rezultirala sadnjom više od 100.000 novih stabala u proteklih nekoliko godina. Zovko je istaknula ovu akciju kao primjer kako volontiranje može doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban, naglasio je potrebu za podrškom volonterima u procesu zapošljavanja. Predložio je da zakonom bude omogućeno dodatno bodovanje volonterskog angažmana mladima koji sudjeluju u javnim natječajima za posao.

Tijekom konferencije održana je panel diskusija o vrednovanju učinaka volontiranja u prevenciji i zaštiti tijekom prirodnih katastrofa, ugroza i siromaštva. Također je organizirana rasprava o volontiranju kao poticaju za osobni i društveni razvoj u zaštiti najranjivijih skupina društva