17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Kako očistiti srebrni nakit i vratiti mu sjaj: Korak po korak vodič

2 min read
ciscenje-srebrnog-nakita

Planiranje izlaska zahtijeva pažljivu pripremu, a savršen dodatak vašoj odjevnoj kombinaciji je neupitno srebrni nakit. Međutim, kada ga izvučete iz spremišta, primijetit ćete neugodan crni sloj na površini.

Taj crni sloj, poznat kao oksidacija, prirodno se pojavljuje na srebrnom nakitu nakon duljeg perioda nekorištenja. Jedini način da spriječite ovu pojavu korozije je redovito čišćenje nakita.

No, kako očistiti srebrni nakit? Nemojte se brinuti, tu smo da vam pomognemo. Nastavite čitati kako biste saznali više o tome kako održati svoje omiljene ogrlice i prstenje besprijekorno čistima i bez oksidacije.

1. Pravilno pohranjivanje nakita

Prvi korak u čišćenju srebrnog nakita je pravilno pohranjivanje. Kada je nakit izložen zraku, oksidacija počinje formirati na površini.

Iako će čak i srebro spremljeno u hermetičkoj kutiji moći potamniti, ovaj proces će biti znatno sporiji. Preporučuje se da svoje srebrne komade spremite u hermetičku vrećicu opremljenu trakama protiv oksidacije.

Važno je napomenuti da ne biste trebali stavljati više komada nakita u istu vrećicu, budući da se srebro može ogrebati ako se međusobno trlja.

2. Poliranje

Ako oksidacija nije toliko izražena, možete se poslužiti poliranjem. Međutim, srebro je vrlo mekano i lako se može ogrebati, stoga budite oprezni.

Koristite krpu koja je posebno dizajnirana za srebrni nakit ili mikrofibru. Izbjegavajte upotrebu papirnatih ručnika, jer sadrže vlakna koja mogu oštetiti srebro.

3. Potražite stručnu njegu

Ako vaši komadi nakita imaju debeli sloj oksidacije ili su izrazito stari i krhki, trebali biste ih odnijeti stručnjaku za čišćenje. Oni će imati sve potrebne alate za vraćanje sjaja vašem nakitu bez oštećenja.

4. Prirodna sredstva za čišćenje

Iako možete koristiti komercijalna sredstva za čišćenje srebrnog nakita, njihova upotreba može imati više negativnih posljedica nego pozitivnih. Čišćenje srebrnog nakita prirodnim proizvodima je bolja opcija.

Topla voda i blagi deterdžent za posuđe najbolja su opcija. Ako ne možete pronaći blagi deterdžent, možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode.

Nanesite malu količinu paste na nakit, izribajte ga i isperite toplom vodom. Osušite ga mikrofibrom krpom.

Također možete koristiti ocat i sodom bikarbonu. Pomiješajte pola šalice octa s 2 žlice sode bikarbone. Dopustite da nakit namoči u ovoj otopini nekoliko sati prije nego ga isperete i osušite.

5. Spremanje nakita

Nakon što ste završili s čišćenjem (i niste ga odmah nosili), preporučuje se spremanje u hermetičku vrećicu. Na taj način osigurat ćete da vaš nakit ostane sjajan godinama.

Sada kada je vaš nakit ponovno besprijekorno čist, spremni ste za izlazak. Provjerite naš blog svakodnevno za još članaka poput ovog.

Image by Nile from Pixabay