24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatski izvoz u Republiku Koreju raste: Sporazum o suradnji jača gospodarske odnose

2 min read
Potpisivanje sporazuma između Hrvatske gospodarske komore i Korejsko-hrvatskog poslovnog udruženja

Izvor:HGK

Hrvatski izvoz u Republiku Koreju prošle godine porastao je za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu, doprinoseći ukupnoj robnoj razmjeni od 85 milijuna dolara u 2023. godini. Na današnjem Hrvatsko-korejskom gospodarskom forumu u Seoulu potpisan je sporazum o suradnji između Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Korejsko-hrvatskog poslovnog udruženja, čime će se dodatno ojačati gospodarski odnosi između dviju zemalja.

„Rast gospodarske aktivnosti jedan je od razloga zašto smo nakon desetak godina u prvoj odlaznoj delegaciji na ovom perspektivnom tržištu. Potpisivanjem sporazuma obvezujemo se dodatno ojačati gospodarske odnose, a siguran sam i da će ponovno uvođenje direktne avionske linije T’Way Aira pridonijeti rastu turističkih dolazaka i olakšati komunikaciju gospodarstvenika. Nakon pandemijskog pada, dolasci korejskih turista porasli su za 260 posto u prošloj godini, a očekujemo i više hrvatskih turista u Koreji,“ poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Unatoč osjetnom rastu, očekuje se kako će ponovno „buđenje“ korejskog emitivnog turističkog tržišta do predpandemijskih razina biti dugotrajan proces. Hrvatska je prepoznata u Koreji kao atraktivna turistička destinacija zbog svojih prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine. Veleposlanstvo Republike Koreje u Hrvatskoj usmjereno je na jačanje bilateralnih odnosa, što je postignuto brojnim posjetima visokih dužnosnika iz Koreje.

„Hrvatska je prepoznata u Koreji kao atraktivna turistička destinacija zbog svojih prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine. Veleposlanstvo je usmjereno na jačanje bilateralnih odnosa, što je postignuto brojnim posjetima visokih dužnosnika iz Koreje. Interes korejskih tvrtki za poslovanjem u Hrvatskoj raste zahvaljujući naporima HGK-a i Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba. Hrvatsko-korejski poslovni forum u Seoulu poslužit će kao platforma za lakši ulazak na korejsko tržište s više od 50 milijuna ljudi,“ naglasio je veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Damir Kušen.

Potpisivanje sporazuma dolazi u ključnom trenutku kada se Hrvatska gospodarska komora nastoji usmjeriti na otvaranje novih tržišta i povećanje izvoza. Sporazum uključuje niz inicijativa koje će olakšati trgovinsku razmjenu i poslovnu suradnju između hrvatskih i korejskih tvrtki, kao i organizaciju zajedničkih gospodarskih događanja i edukacija.

Ponovno uspostavljanje direktne avionske linije između Hrvatske i Koreje od strane T’Way Aira ima značajan potencijal za daljnje jačanje turističkih i gospodarskih veza. Nakon pandemije, zabilježen je značajan porast korejskih turista, a ovim potezom se očekuje i veći broj hrvatskih posjetitelja u Koreji. Predsjednik HGK Luka Burilović ističe kako je ovo korak prema jačanju suradnje u turizmu, ali i u drugim gospodarskim sektorima.

U konačnici, Hrvatsko-korejski gospodarski forum u Seoulu predstavlja važan korak u jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, pružajući platformu za daljnju suradnju i razvoj. S obzirom na dosadašnje uspjehe i rast interesa korejskih tvrtki za hrvatsko tržište, očekuje se da će ovaj forum rezultirati konkretnim poslovnim dogovorima i projektima koji će dodatno ojačati gospodarske veze Hrvatske i Koreje.