14. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

“AJMO!” – Novi Projekt za Oživljavanje Koncertne Scene u Manjim Gradovima Hrvatske

2 min read
Koncert u malom gradu energična publika pred pozornicom

Foto: Pixabay

Ured za izvoz glazbe Hrvatska, poznat po svojoj potpori glazbenicima na međunarodnoj sceni, lansira projekt “AJMO!” s ciljem oživljavanja koncertne aktivnosti izvan najvećih hrvatskih gradova. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, kroz ovaj će projekt dodijeliti deset puta po deset tisuća eura organizatorima koncerata diljem zemlje, pružajući tako prijeko potrebnu podršku lokalnim glazbenim scenama.

Pilot Projekt za Bolju Glazbenu Budućnost

“AJMO!” je rezultat višemjesečnog rada i suradnje Ureda za izvoz glazbe i Ministarstva kulture i medija RH. Projekt je osmišljen kao odgovor na manjak koncertnih događanja izvan najvećih gradova Hrvatske – Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Prepoznavši ovaj problem, pokrenut je pilot projekt s ciljem revitalizacije kulturnog i društvenog života u manjim sredinama.

“Dugoročno, uspjeh ovog projekta mogao bi dovesti do stalne podrške koncertnim promotorima i formiranja mreže slične Kino mreži u audiovizualnom sektoru,” izjavio je Dražen Baljak, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Kriteriji i Ciljevi Natječaja

Natječaj “AJMO!” otvoren je svim organizatorima koncerata, bez obzira na njihov pravni status, uključujući javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte. Glavni kriteriji natječaja su ambicija, kvalitetan plan, prethodno iskustvo, te poticanje lokalne zajednice i publike.

Posebna prednost bit će data prijaviteljima koji mogu predstaviti kvalitetne i inovativne projekte koji će privući lokalnu publiku i stvoriti trajni interes za koncertne aktivnosti. Kako bi olakšali posao potencijalnim prijaviteljima, u samom natječaju bit će ponuđeni glazbeni izvođači koji su već izrazili interes za sudjelovanjem u projektu.

Tijek Natječaja i Planirani Koncerti

Natječaj će biti javno objavljen sredinom lipnja ove godine, a prijave će biti otvorene mjesec dana. Nezavisno povjerenstvo ocijenit će pristigle prijave do kraja kolovoza, a rezultati će biti objavljeni tijekom ovogodišnjeg SHIP festivala u Šibeniku.

Koncerti sufinancirani putem “AJMO!” projekta bit će održani između 1. listopada 2024. i 1. ožujka 2025. godine. Ovaj će projekt omogućiti glazbenicima iz svih dijelova Hrvatske da pokažu svoj talent, a lokalnoj publici pružiti priliku da uživaju u kvalitetnim glazbenim događanjima.

Budućnost Hrvatskog Glazbenog Sektora

Projekt “AJMO!” ima potencijal značajno unaprijediti glazbenu scenu u Hrvatskoj, posebno u manjim sredinama. Povezujući glazbenike, organizatore i lokalne zajednice, stvara se snažnija glazbena infrastruktura koja može podržati i promovirati domaće talente na međunarodnoj sceni.

“Da bismo imali što pokazati u inozemstvu, moramo ojačati domaću koncertnu infrastrukturu, kako fizičku tako i organizacijsku,” dodaje Dražen Baljak. “Želimo potaknuti organizatore, zainteresirati gradove, općine i županije kao nužno potrebne partnere. Glazbenici, javni djelatnici, koncertni promotori – svi trebaju jedni druge. Ovaj pilot projekt je početak rada na njihovom međusobnom umrežavanju.”

Zaključak

Pokretanje projekta “AJMO!” predstavlja značajan korak prema revitalizaciji koncertne scene u Hrvatskoj. Poticanjem koncertne aktivnosti izvan velikih gradova, ovaj projekt ne samo da doprinosi razvoju domaće glazbene scene već i obogaćuje društveni i kulturni život lokalnih zajednica.

ostale informacije doznajte na wemovemusic.hr.