18. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

HGK: Trebamo pronaći modele kako privući iseljenike i strane studente u HrvatskuHGK:

1 min read

U Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen je Zbornik radova 2. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije Migracije i identitet: Kultura, ekonomija, država, u kojem je više od 240 znanstvenika, sveučilišnih profesora, doktoranda i drugih stručnjaka u svojim radovima istražilo suvremene migracijske procese.

„Naša misija u Hrvatskoj gospodarskoj komori je povezati poslovnu i akademsku zajednicu da kroz svoj rad, pa i ovaj zbornik, budemo u funkciji jačanja konkurentnosti gospodarstva, ali i kao potpora javnoj politici kako bi mogla donositi pravodobne odluke. Cilj nam je kroz naše djelovanje raditi na vraćanju iseljenika, što je iznimno važno za naše gospodarstvo koje se suočava s deficitom radne snage“, kazao je u uvodnom obraćanju izv. prof. dr.sc. Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK.

Istaknuo je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sveučilišta i gospodarstvenici trebaju zajedničkim naporima pronaći model privlačenja iseljenika i stranih studenata.

„Na hrvatskim sveučilištima, javnim i privatnim, još uvijek nemamo dovoljan broj stranih studenata, posebno onih hrvatskog podrijetla kojima bi dali priliku da studiraju u Hrvatskoj i mogućnost da se na taj način povežu s poslovnom zajednicom, koja bi mogla financirati i stipendirati njihov studij. Na taj način dobili bismo priliku da i poslovna zajednica osigura određen broj stručnjaka koji bi nakon studija ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj“, kazao je izv. prof. dr.sc.Mišević navodeći kao dobre primjere Mađarsku i Češku koje imaju visok postotak stranih studenata.