12. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

FUTSAL SUPER CHICKS – VEĆ OSAM SEZONA U 1. HMNLŽ

4 min read
  • Sad smo u osmoj sezoni 1.HMNL za žene i većim dijelom kao i većina ženskih klubova u Hrvatskoj kod nas igraju igračice koje dolaze iz velikog nogometa. Trenutno se futsal liga igra od prosinca do ožujka, kad je pauza u velikom nogometu. – Luka Marinović, trener Futsal Super Chicks iz Poličnika

Pišući svoje sportske putositnice, put nas je doveo do općine Poličnik. Sam Poličnik jedno je od gospodarskih središta Zadarske županije. Dugo vremena, ovo područje je bilo među slabije razvijenim dijelovima sjeverne Dalmacije na Jadranskoj magistrali. Nakon Domovinskog rata, formirana je općina Poličnik koja doživljava nagli razvoj zahvaljujući otvaranju gospodarskih zona u Poličniku i Murvici gdje su smještene tvrtke i poduzeća.

Razlog našeg posjeta Poličniku je Futsal Super Chicks, ženski futsal klub. Razgovarali smo s Lukom Marinovićem, njihovim prvim strategom i aktualnim izbornikom hrvatske ženske futsal reprezentacije.

Svima je dobro znano da Super Chicks postaju redovni član 1. HMNL za žene 2015. godine, u kojoj su osvojili 3. mjesto u sezoni 2019./20. Od uspjeha na turnirima, može se izdvojiti osvojena druga mjesta na turnirima “Zagreb Winter Cup” i “Kutija šibica”. 2018. godine klub je dobio i “Nagradu zadarske županije”, što je za njih od posebnog značaja.

Kako je došlo do osnivanja kluba i kako je cijela priča oko kluba krenula, Luka nam je kazao:

  • Sve je počelo prvim okupljanjem, odnosno treningom, još 4. kolovoza 2010. godine u Podgradini, kad se grupa žena i cura organizirala odigrati utakmicu u Podgradini povodom proslave Dana Oluje 5. kolovoza 2010. godine. Tad je odigrana prva međusobna utakmica. Poslije se nastavilo 2011. godine revijalnim utakmicama na turnirima prije muških finala. U sljedeće tri do četiri godine, ljudima je postalo zanimljivo gledati kako cure igraju, tako da smo igrali na svim turnirima u županiji, a poslije i van naše županije. Ozbiljnije se počelo trenirati 2012. godine na betonskim igralištima u Podgradini, Pridrazi, Novigradu i Poličniku, da bi poslije nastavili u dvorani u Poličniku, gdje i danas treniramo.

Futsal Super Chicks natječe se u 1. HMNLŽ, a ima li klub dovoljan bazen igračica za tako veliko natjecanje, Luka je nastavio:

  • Sad smo u osmoj sezoni 1.HMNL za žene i većim dijelom kao i većina ženskih klubova u Hrvatskoj kod nas igraju igračice koje dolaze iz velikog nogometa. Trenutno se futsal liga igra od prosinca do ožujka, kad je pauza u velikom nogometu.

Kako je klub organiziran, koliko je podržan od lokalne zajednice i jesu li osigurani osnovni uvjeti za rad kluba, Luka je dodao:

  • Nažalost, ne možemo nikako biti zadovoljni kako nas prati općina Poličnik jer smatramo da klub koji igra osam godina u najvišem rangu natjecanja, ima iza sebe rezultate i nekoliko reprezentativki, zaslužuje puno veću podršku. Najveća zahvala ide sponzorima i donatorima, bez kojih klub ne bi mogao funkcionirati financijski, kao i ljudima koji daju sebe u svakodnevno funkcioniranje kluba. Klub počiva na nekoliko entuzijasta bez kojih ne bi mogao funkcionirati. Ženski futsal je sport u kojem ljudi koji vode klubove ulažu puno i daju sebe da bi isti mogao funkcionirati, a to se odnosi i na cure koje igraju.

Kakvi su planovi za budućnost, Luka nam je kratko kazao:

  • Najbitnije nam je doći do što većeg broja cura koje će se posvetiti samo futsalu, a to će biti jedino moguće kroz rad s mlađim uzrastima.

Za kraj naše reportaže, budući da je Luka Marinović izbornik ženske futsal reprezentacije, pitali smo ga kakvo je stanje u Hrvatskoj po pitanju ženskog futsala i je li taj sport dobro organiziran ili ovisi o entuzijastima, na što nam je Luka kazao:

  • Trenutno smo u laganom padu što se tiče kvantitete i kvalitete i bez pravog ozbiljnog plana i programa razvoja, teško možemo pratiti ostale države koje ulažu jako puno u ženski futsal. Prva stvar je produljiti ligu na duži period i dobiti veći bazen igračica za reprezentaciju, to je početak da bi mogli kroz nekoliko godina dobiti rezultat. Iskreno vjerujem da će se to dogoditi uskoro, a HNS je taj koji ima glavnu riječ i koji to treba provesti. Još uvijek je stanje onakvo kako sam ga opisao i maločas za klubove, sve je na entuzijastima i zaljubljenicima u futsal.

Može li se ostvariti reprezentativni iskorak u bliskoj budućnosti, Luka je zaključio:

  • Može ako se stvori dobar temelj, a to je liga u kojoj će igračice moći igrati i trenirati barem šest mjeseci i kroz to napredovati u klubovima. U drugom redu je što veći broj okupljanja reprezentacije, kampova i prijateljskih utakmica. Jedino se na taj način može napraviti dobra selekcija i onda dolaze rezultati.

Svima je dobro znano da Super Chicks postaju redovni član 1. HMNL za žene 2015. godine, u kojoj su osvojili 3. mjesto u sezoni 2019./20. Od uspjeha na turnirima, može se izdvojiti osvojena druga mjesta na turnirima “Zagreb Winter Cup” i “Kutija šibica”. 2018. godine klub je dobio i “Nagradu zadarske županije”, što je za njih od posebnog značaja.

„Trenutno smo u laganom padu što se tiče kvantitete i kvalitete i bez pravog ozbiljnog plana i programa razvoja, teško možemo pratiti ostale države koje ulažu jako puno u ženski futsal. Prva stvar je produljiti ligu na duži period i dobiti veći bazen igračica za reprezentaciju, to je početak da bi mogli kroz nekoliko godina dobiti rezultat. Iskreno vjerujem da će se to dogoditi uskoro, a HNS je taj koji ima glavnu riječ i koji to treba provesti. Još uvijek je stanje onakvo kako sam ga opisao i maločas za klubove, sve je na entuzijastima i zaljubljenicima u futsal“.

Luka Marinović

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije