20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Flamenco u Providurovoj, tango u Kneževoj palači

3 min read

Prvi koncert flamenco glazbe u Zadru nakon 12 godina, kada je nastupio nenadmašni Paco de Lucia, održat će Juan Carlos Flamenco Group, u petak, 4. 11. u 19.30 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Upravo je Paco bio mentor gitaristu i skladatelju Juanu Carlosu Romeru koji dolazi u Zadar zajedno s pjevačicom Carmen Molinom de Brito i plesačem Rafaelom Campallom kako bi zadarskoj publici predstavili autentičnu baštinu flamenca koja uključuje i Romerove autorske skladbe.

Poslušajte njegovu autorsku skladbu korištenu u legendarnom filmu Carlosa Saure Flamenco, flamenco:

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr te na info-pultu Providurove palače, 2., 3. i 4. 11. od 11-13 i 17:30-19:30 sati. U prodaji su i pretplatničke kartice za 10 koncerata po izboru za 400 kuna (53,09 €).

Dan ranije, u četvrtak 3. 11., u Kneževu se palaču vraćaju plesne večeri tanga. Milonga će se održati u Koncertnoj dvorani braće Bersa s početkom u 19.30 sati, uz prisustvo članova Tango kluba Zadar koji su svoje umijeće tango pokreta i predani dugogodišnji rad već u više navrata prezentirali zadarskoj javnosti.

Juan Carlos Romero, jedan od najatraktivnijih flamenco gitarista i skladatelja današnjice, rođen je 1964. godine u Huelvi u španjolskoj pokrajini Andaluziji. Gitaru je počeo učiti s ocem u dobi od osam godina, a dvije godine kasnije njegov je učitelj postao maestro Miguel “El Tomate de Almeria”. Od rane dobi nastupa uz profesionalne pjevače i plesače flamenco scene. Osvojio je Nacionalnu nagradu za koncertnog gitarista u mjestu Jerez de la Frontera. Nasljednik je stilova svojih mentora, velikana flamenco gitare Manola Sanlucara i Paca de Lucije. Veoma je tražen kao izvođač ali i skladatelj – pisao je po narudžbi za Španjolski nacionalni balet i Compañía Andaluza de Danza (Andaluzijsko plesno udruženje). Međunarodni obožavatelji flamenco glazbe poznaju njegov rad kroz pet solističkih albuma, ali i po izvedbama u zapaženim filmovima Carlosa Saure Sevillanas i Flamenco.

Rodom također iz Huelve, pjevačica Carmen Molina de Brito još se kao šestogodišnjakinja očarala lokalnim žanrom flamenca pod nazivom fandango de Huelva. Nakon brojnih prvih nagrada na glazbenim natjecanjima, sa sestrama je osnovala grupu Las Molina krenuvši usporedno i sa solističkom karijerom. Sudjelovala je u raznim glazbenim projektima i na koncertima širom svijeta. Bila je pjevačica velikana flamenca Manola Sanlúcara tijekom njegovih posljednjih pet godina karijere, što je zabilježeno i u dokumentarcu Flamenco, flamenco Carlosa Saure. Godine 2015. dobila je nagradu Huelva Joven u kategoriji umjetnosti koju dodjeljuje Andaluzijski institut za mlade.

Rafael Campallo nadaleko je poznat kao jedan od najistaknutijih i najutjecajnijih plesača u cijelom svijetu flamenca. Počeo je ići na satove plesa kod Joséa Galvána u dobi od 11 godina, da bi nastavio obuku kod Manola Marína. Sa 16 godina već je nastupao kao solo plesač te gostujući umjetnik u Španjolskoj i Japanu. Nastupao je u nekoliko plesnih društava s renomiranim umjetnicima, a 1996. ulazi u Compañía Andaluza de Danza (Andaluzijsko plesno udruženje), s kojim je putovao po cijelom svijetu. Godine 1999. osvojio je nagradu “El Desplante” na festivalu La Unión. Plesač je vrlo bogatog repertoara, u kombinaciji s impresivnim osjećajem za ritam.