23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

EU postigla privremeni dogovor o olakšanju izvršenja kazni za prekršaje u prometu

1 min read
Europski-parlament-i-Vijece-EU-a-postigli-privremeni-dogovor-o-prometnim-prekrsajima

Image by Reynaldo Amadeu Dal Lin Junior Juba from Pixabay

EU predstavnici Vijeća i Europskog parlamenta postigli su u srijedu privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebala olakšati izvršenje kazni za vozače koji počine prometne prekršaje u drugoj državi članici.

Belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet istaknuo je da će revidirani zakon osigurati jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo.

Nova direktiva će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja poput prekoračenja brzine ili vožnje pod utjecajem alkohola i droga, uključivati i druge prekršaje kao što su nepoštivanje razmaka između vozila, ignoriranje zabrane pretjecanja, opasno pretjecanje, prekršaji pri parkiranju poput parkiranja preblizu raskrižju ili zebri, prelazak pune bijele crte, vožnja u pogrešnom smjeru, nepoštivanje pravila o korištenju koridora za hitne slučajeve ili korištenje preopterećenog vozila.

Nakon formalnog usvajanja novih pravila, države članice imat će dvije i pol godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.