15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Dugootočki dani ljekovitog bilja 2024

2 min read
Panoramski pogled dugi otok maslina maslinik

Foto: Pixabay/ilustracija

Dugi otok, poznat po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti i čistom zraku, organizira manifestaciju “Dugootočki dani ljekovitog bilja” od 18. do 25. svibnja 2024. godine. Ova jedinstvena manifestacija nudi posjetiteljima priliku da se upoznaju s bogatstvom ljekovitog bilja, kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama otoka. Posjetitelji će moći sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima, uključujući stručne vođene ture, gastro doživljaje i izlete u prirodu.

Dugi otok slavi Dugootočke dane ljekovitog bilja 2024

Dugi otok, jedan od bisera Zadarske županije, priprema se za proslavu “Dugootočkih dana ljekovitog bilja 2024” koji će se održati od 18. do 25. svibnja. Ovaj sedmodnevni događaj osmišljen je kako bi posjetiteljima približio bogatstvo prirodne i kulturne baštine otoka, uz poseban naglasak na ljekovito bilje koje je integralni dio lokalne tradicije.

Program manifestacije nudi bogat i raznolik sadržaj koji će zadovoljiti sve ljubitelje prirode i kulture. Prvog dana posjetitelji će imati priliku upoznati se s osnovama i planom događanja te se smjestiti u svojim privremenim boravištima. Već sljedećeg dana slijedi obilazak Značajnog krajobraza sjeverozapadnog dijela Dugog otoka, uključujući poznati svjetionik Veli Rat i predivnu plažu Sakarun. Ovo područje nudi fascinantne prizore prirode, a stručni vodič će posjetiteljima približiti bogatu floru i faunu ovog kraja.

Trećeg dana planiran je posjet masliniku Gaćina u Luci, gdje će posjetitelji moći saznati više o tradicionalnom uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja. Ovaj dio programa naglašava važnost maslinarstva u lokalnoj ekonomiji i kulturi.

Četvrti dan rezerviran je za izlet u Nacionalni park Kornate. Ovaj izlet pruža priliku za istraživanje jednog od najljepših arhipelaga na Mediteranu, poznatog po svojoj netaknutoj prirodi i kristalno čistom moru. Posjetitelji će imati priliku uživati u panoramskim pogledima i jedinstvenoj morskoj flori i fauni.

Peti dan posvećen je botaničkom rezervatu Maslinik Saljsko polje, gdje će posjetitelji moći vidjeti kako se njeguje i čuva ovaj jedinstveni ekosustav. Ovaj rezervat predstavlja savršeno mjesto za ljubitelje bilja koji žele saznati više o ljekovitom bilju koje raste u ovom području.

Šesti dan uključuje vođenu turu kroz Park prirode Telašćica, koji je poznat po svojim impresivnim klifovima, slanom jezeru Mir i bogatoj vegetaciji. Stručni vodič će posjetiteljima pružiti uvid u ekološku važnost i prirodne ljepote ovog područja.

Sedmi i posljednji dan rezerviran je za povratak kući, nakon tjedan dana ispunjenih bogatim iskustvima i novim znanjima o prirodnim bogatstvima Dugog otoka.