13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Debitantski igrani film Filipa Herakovića „Pelikan“ prikazuje se 6. srpnja u zadarskom Kinu Zona

2 min read

Debitantski dugometražni igrani film „Pelikan“, redatelja Filipa Herakovića, u četvrtak 6. srpnja, prikazuje se zadarskoj publici na velikom platnu Kina Zona. Nakon same projekcije, koja počinje u 21:00 sat, gledatelji će imati priliku doznati više o tome kako je nastao film od redatelja Filipa Herakovića.

Drama s elementima humora o čovjeku s krizom identiteta

„Pelikan“ je drama s elementima humora u kojoj glavnu ulogu golmana Josipa tumači Edi Ćelić.

Josipa pratimo tijekom oporavka koji je uslijedio ozljedi koljena na skijanju.  U toplicama je gdje ide na terapiju kod samodopadnog fizioterapeuta, a u posjetu mu dolazi djevojka s kojom se ne razumije i najbolji prijatelj koji mu je postao stranac. Nelagoda tih susreta vodi ga istraživanju novih mogućnosti. Kad u tim istim toplicama slučajno nabasa na konferenciju prodajnih predstavnika robotskih usisavača, greškom ga zamijene za novog djelatnika Branimira. Josip pristaje na novu ulogu i kreće u neizvjesnu potragu za nepoznatim verzijama sebe.

Osim spomenutog Ćelića, u filmu igraju Marko Petrić koji tumači Josipovog najboljeg prijatelja, Tena Nemet Brankov koja igra Josipovu djevojku, Ivan Glowatzky koji je utjelovio ulogu fizioterapeuta, zatim Lucija Barišić, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Biljana Lovre , Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Dražen Šivak, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa. Glumačkom ansamblu, među ostalima, pridružili su se i dječaci iz NK Jadran Poreč

Nagrađivani film u kojem će hrvatska publika uživati ovog ljeta

Osim režije, za koju je lani na međunarodnom festivalu “Tallinn Black Nights” dobio posebno priznanje, Filip Heraković s kolegicom Nikolinom Bogdanović potpisuje i scenarij filma. 

Valja spomenuti i da je“Pelikan” osvojio nagradu “Najhrabriji film Balkana” na “Festivalu autorskog filma” održanom lani u Beogradu, a svoju hrvatsku premijeru imao je na nedavno održanom Festivalu mediteranskog filma u Splitu, gdje je prikazan u natjecateljskom dijelu programa „Mediteran“ te je dobio odlične kritike medija i publike.

Nakon Zadra film nastavlja put hrvatskim kinima, a prikazat će se i u sklopu Glavnog programa 70. Pulskog filmskog festivala u sekciji Hrvatski film, koja je također natjecateljskog karaktera.

Tim filma „Pelikan“

Pelikan je sniman početkom rujna 2021. godine u Istarskim toplicama, Livadama, Oprtlju i Umagu te jedan zimski dan na Krvavcu, a čitavo snimanje trajalo je 18 dana.

Produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly, direktor fotografije je Tomislav Krnić, montažerka je Iva Ivan, scenografkinja je Željka Burić, kostimografkinja je Dubravka Skvrce, majstorica maske je Matea Katunar, a snimatelj zvuka je Luka Mustać. Glazbu za film komponirao je Matej Merlić, a dizajner zvuka je Tihomir Vrbanec

Film je nastao u koprodukciji s portugalskom produkcijskom kućom 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednica Istarske Županije te partnera i  sponzora Coffee Monte, adidasa, Destilerije Aura.