24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Završen trodnevni Fish & Jazz Festival: Zadarski Muraj konačno oživio s odličnim programom

2 min read
Muraj Fish & Jazz Festival

Foto: Bojan Bogdanić

Koncertom Sare i Jappe, kćeri i oca Brodarić, u subotu navečer završio je drugi Fish & Jazz Festival. Ovaj festival, organiziran od strane Turističke zajednice grada Zadra u suradnji s tvrtkom Cromaris, donio je tri dana vrhunskog jazza, bluesa i gastronomskih užitaka u srce Zadra.

Festival je pokazao svu čaroliju Muraja i Bastiona sv. Roka, pretvarajući ih u atraktivnu open air koncertnu dvoranu.

Muraj, središnji prostor Bedema zadarskih pobuna, konačno je oživio zahvaljujući ovom događaju. Zadarski bedemi, koji su 2017. godine uvršteni na UNESCO-ov Popis svjetske baštine kao dio “Obrambenih sustava Republike Venecije u 16. i 17. stoljeću”, obnovljeni su i revitalizirani, no često su ostajali izvan glavnih zbivanja na Poluotoku. Fish & Jazz Festival istaknuo je njihovu ljepotu i potencijal kao kulturno središte.

Program festivala: Jazz, blues i gastronomija

Festival je otvoren opuštenom atmosferom i poznatim jazz i blues melodijama, stvarajući nezaboravnu atmosferu na Bastionu sv. Roka. Sva tri dana, sjedeća mjesta ispred festivalske pozornice bila su popunjena, a terase barova Bastiani i Feral bile su prepune posjetitelja koji su uživali u glazbi i ukusnim zalogajima.

Hrvoje Krajnović i Tihomir Bježančević, poznati kuhari, pripremali su slasne delicije od Cromarisovih brancina i podlanica. Posjetitelji su mogli uživati u burgerima i cous cous salati s povrćem, što je dodatno obogatilo cjelokupni doživljaj festivala. Originalne rukotvorine, prirodna aromatična ulja i nakit na prodajnim štandovima zadarskih kreativki i umjetnica upotpunili su ponudu festivala.

Sara i Jappa: Glazbeni desert za kraj

Sara i Jappa Brodarić zatvorili su festival minimalističkom izvedbom – samo gitara i glasovi – pružajući izvanredan glazbeni doživljaj. Njihova izvedba bila je pravi desert za kraj festivala, a publika je s oduševljenjem prihvatila vijest o skorom izlasku njihovog prvog albuma.

Promocija kulturne baštine i oživljavanje Muraja

Promocija Muraja kao kulturnog i koncertnog prostora jedan je od najvećih uspjeha ovogodišnjeg festivala. Ovaj središnji prostor Zadra, nakon temeljite obnove, postao je atraktivna destinacija za kulturne i glazbene događaje. Fish & Jazz Festival pokazao je kako se kulturna baština može uspješno integrirati u suvremeni kulturni život grada, privlačeći lokalne posjetitelje i turiste.

Zaključak

Fish & Jazz Festival u Zadru ponovno je dokazao svoju vrijednost kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u gradu. Spoj glazbe, gastronomije i promocije kulturne baštine stvorio je nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje. S obzirom na uspjeh ovogodišnjeg festivala, možemo se radovati još bogatijem i zanimljivijem programu sljedeće godine.