20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Zadarska županija ustupila vatrogascima opremu vrijednu preko dva milijuna kuna

3 min read

U srijedu, 28. prosinca 2022. godine održana je primopredaja dva milijuna kuna vrijedne opreme nabavljene kroz projekt FIRESPILL –  Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti.

Zadarska županija je u sklopu provedbe projekta FIRESPILL nabavila vatrogasnu opremu u vrijednosti od 2.049.212,50 kuna koju je ustupila Javnoj Vatrogasnoj postrojbi Zadar.  Oprema se sastoji od 500 tlačnih crijeva; 450 leđnih naprtnjača za gašenje šumskih požara; 60 izolacijskih aparata za zaštitu dišnih organa s kompozitnom bocom; 4 maske za izolacijski aparat s komunikacijskim uređajem te 50 interventnih vatrogasnih odijela.

Primopredaji su nazočili župan Božidar Longin, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije i zamjenik župana Šime Vicković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić, zapovjednik Javne Vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić te predstavnici projektnih partnera i ostalih javnih službi.

„Javna vatrogasna postrojba Zadar ostvari godišnje 800 do 900 intervencija. Ova oprema će itekako dobro doći pri spašavanju ljudskih života i materijalne imovine naših građana. Ovim putem želim zahvaliti županu i Zadarskoj županiji te Agenciji ZADRA NOVA na ovoj značajnoj donaciji koja će nam biti iznimno korisna prilikom naših intervencija“, kazao je zapovjednik Šoša.

„Oprema je nabavljena s ciljem unaprjeđenja operativne sposobnosti vatrogasaca i povećanju razine sigurnosti. Zadarska županija i ZADRA NOVA nam godinama pružaju značajnu pomoć opremanjem naše vatrogasne postrojbe, uz ostalo i povlačenjem sredstava iz Europskih fondova te im zahvaljujemo na tome“, istaknuo je zapovjednik Rudić.

„Poplava koju smo doživjeli u našoj županiji prije nekoliko godina ili potres koji je pogodio Banovinu podsjetnik su koliko su prirodne katastrofe nepredvidive i kako je jedino što možemo učiniti biti dobro pripremljeni na njih, a ovaj projekt ima za cilj upravo to“, poručio je župan Longin dodavši da je ukupna vrijednost projekta FIRESPILL oko 16,5 milijuna eura, a u njemu sudjeluje čak 15 partnera iz Hrvatske i Italije.

„U konačnici, naši će uvijek spremni hrabri vatrogasci imati bolju opremu koja će im pomoći da se lakše nose s izazovima koje posao pred njih stavlja, a mi građani živjeti mirnije uz osjećaj još veće sigurnosti“, dodao je župan.

Nakon primopredaje i predstavljanja opreme, održan je i Info dan o pandemiji koronavirusne bolesti tijekom kojeg je stručno predavanje održao prof. dr. sc. Boris Dželalija. Zatim je voditelj Odjela za provedbu programa i projekata Agencije ZADRA NOVA Ive Surić predstavio evaluaciju vatrogasne vježbe održane u Zatonu 10. svibnja 2022. godine koja je također održana u sklopu projekta FIRESPILL.  

Cilj projekt FIRESPILL je poboljšanje kapaciteta žurnih službi u svrhu povećanja prekogranične učinkovitosti u borbi protiv prirodnih i ljudskim utjecajem izazvanih katastrofa smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti. Također, projekt za cilj ima i povećanje sigurnosti hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšanjem mjera i instrumenata za sprječavanje i upravljanje izvanrednim stanjima. Projekt se financira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 16.492.799,60 eura, a Zadarska županija partner je u projektu.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć Zadarskoj županiji u provedbi projekta. To Agenciji omogućuje drugi projekt sufinanciran EU sredstvima, ZADRA NOVA ZA VAS, kroz koji se financiraju plaće djelatnika tako da usluge pružanja tehničke pomoći financijski ne opterećuju onoga kome se pomoć pruža.