25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Upozorenje: Povećana pojava prijevara u trgovanju kriptovalutama

2 min read
policijska uprava zadarska

Foto: MUP

Zadarska policija upozorava na porast kaznenih djela računalnih prijevara u kontekstu trgovanja kriptovalutama. U posljednjim danima evidentirana su tri slučaja u kojima su hrvatski državljani s područja Zadra postali žrtve prevare, oštetivši ih za više od 45 tisuća eura. Počinitelji su stupili u kontakt s njima nudeći povrat ili dobit uloženih novčanih sredstava, pri čemu su žrtve na zahtjev dostavile svoje bankovne podatke, nakon čega je s njihovih računa podignut novac.

Policija intenzivno radi na utvrđivanju okolnosti ovih događaja i traga za počiniteljima. Ujedno, poziva građane na izuzetan oprez prilikom poslovanja s kriptovalutama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Kako biste se zaštitili od potencijalnih prijevara, važno je dobro se informirati i potražiti financijski savjet stručnih osoba prije nego što uložite novac.

Savjeti o samozaštiti:

  1. Provjerite dozvole: Prije ulaganja u kriptovalute, provjerite imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske.
  2. Budite oprezni: Budite oprezni prilikom instaliranja aplikacija koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom. Izbjegavajte instaliranje aplikacija nepoznatog podrijetla.
  3. Istražite: Prije bilo kakvih ulaganja istražite relevantne informacije o platformi ili društvu s kojim planirate poslovati. Provjerite postoje li negativna iskustva drugih korisnika na internetu.
  4. Ne dijelite povjerljive podatke: Nikada ne dostavljajte osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovne kartice ili zaporke aplikacija internetskog bankarstva tijekom komunikacije.
  5. Budite sumnjičavi: Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju veliku dobit ili sigurna ulaganja. Odbijte iznenadne pozive o mogućnostima ulaganja i uvijek zatražite nepristrani financijski savjet prije donošenja odluke o ulaganju.

Ako primijetite sumnjive aktivnosti ili postanete žrtva prijevare, odmah se obratite policiji.

Za više informacija i savjeta o izbjegavanju investicijskih prijevara posjetite web stranicu “Web heroj” projekta MUP-a “ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA”.