21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Tržište rada i obrazovni sustav u prometu se mimoilaze: Kako riješiti nedostatak radnika?

2 min read
Konferencija o nedostatku radnika u prometnom sektoru

Foto: HGK

Manjak educirane radne snage postaje prepreka za održavanje i unaprjeđenje mnogih djelatnosti u sektoru prometa. Prošle godine izdano je gotovo 11 i pol tisuća dozvola za boravak i rad u sektoru prometa i veza, što je porast za više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ova statistika, zajedno s pitanjem kako privući mlade u obrazovne institucije koje obrazuju prometne stručnjake, bila je tema današnje konferencije “Tko to tamo vozi? Kako riješiti nedostatak radnika u prometnom sektoru i logistici?” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Saveza za željeznicu.

Tržište rada i obrazovni sustav: Ključne prepreke

Direktor Sektora za promet, Dario Soldo, istaknuo je da se tržište rada i obrazovni sustav često mimoilaze, posebno u određenim strukama. “Veliki broj educiranih radnika približava se mirovini, a novi naraštaji često nisu dovoljno motivirani ili obrazovani za ova zanimanja. Uloga države treba biti olakšavanje i sufinanciranje prekvalifikacija,” rekao je Soldo, naglašavajući potrebu za ulaganjima u obrazovne programe, stipendiranje mladih, uspostavljanje partnerskih odnosa s obrazovnim institucijama i promoviranje prometnog sektora kao atraktivne karijerne opcije.

Nedostatak vozača i specijaliziranih radnika

Nedostatak vozača kamiona i autobusa u cestovnom prijevozu bio je posebno izražen u zadnjih nekoliko godina. Sada, ovaj problem se proširio na sve prometne djelatnosti, uključujući cestovni, željeznički i zračni prijevoz, kao i logistiku. Posebno je akutan nedostatak kvalificiranih radnika sa specifičnim znanjima potrebnim za ove sektore.

Privlačenje mladih u prometne struke

Kako bi se riješio problem nedostatka radne snage, potrebno je motivirati mlade da odaberu obrazovne programe u prometnim strukama. Danas je posljednji dan škole, a za tjedan dana počinje proces prijave programa za srednje škole. Kroz razne poticajne mjere, poput stipendiranja i promoviranja prometnih zanimanja kao atraktivnih karijernih opcija, može se povećati broj učenika koji biraju ove smjerove.

Prilagodba obrazovnog sustava

Obrazovni sustav također treba odgovoriti na izazove modernog tržišta rada. To uključuje osiguravanje dovoljnog broja edukatora i suvremenih programa koji će odgovoriti na potrebe sektora prometa. Ključno je uspostavljanje čvršće suradnje između obrazovnih institucija i industrije, kako bi obrazovni programi bili relevantni i prilagođeni stvarnim potrebama tržišta rada.

Zaključak

Nedostatak kvalificiranih radnika u prometnom sektoru je kompleksan problem koji zahtijeva koordinirane napore države, obrazovnih institucija i industrije. Povećanje broja stranih radnika može pomoći u kratkom roku, ali dugoročno rješenje leži u prilagodbi obrazovnog sustava i promoviranju prometnih zanimanja među mladima. Konferencija “Tko to tamo vozi?” poslužila je kao važan korak u identificiranju i rješavanju ovih izazova.