22. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Radionica pletenja maslinovih grančica

2 min read

Pozivamo vas da sudjelujete u pripremi za Cvjetnicu i Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

I ove godine organiziramo već tradicionalne radionice pletenja maslinovih grančica. Radionice su prilagođene učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima i odraslim osobama. Voditeljica radionica je etnologinja dr.sc. Karmen Turčinov, dugogodišnja vanjska suradnica Narodnog muzeja Zadar, i Lucija Sekula, muzejska pedagoginja.

Grančice masline se nose na Cvjetnicu (Cvitnicu) u crkvu na blagoslov. Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, a slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslininim grančicama te rasprostirući svoje halje, putem kojim je prolazio jašući na magarcu. U spomen na taj događaj na Cvjetnicu se blagoslivljaju na misi maslinine grančice. Maslina je stablo velikog simboličnog značenja: mir, plodnost, vjernost, nagrada, trud. U kršćanskim i židovskim predajama maslina je simbol mira. Maslina simbolizira i vjernost. Maslinovo ulje napaja svjetiljke, pa joj je i svjetlost jedna od moći. Na otoku Murteru simbolizira trud, put do ljubavi i blagoslova. Kako se ne bi nosile na blagoslov samo otkinute grančice masline postoji tradicija pletenja grančica. To pletenje se radi od masline oprašivača koja se na otoku Murteru zove duška, a riječ je o maslini drobnici. Njeni listovi su simetrično raspoređeni i duguljasti. Mogu se plesti jedna, dvije ili čak tri povezane grančice koje na vrhu završavaju s kiticom od maslinina lišća u koju se upliću cvjetići viole ili ljubičice. Takva pletenica od maslina zove se palma. Blagoslovljene palme tj. maslinine grančice čuvale su se u kućama zadjevene na križeve ili svetačke slike. (dr. sc. Karmen Turčinov)

Radionice se održavaju u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u terminima:

Ponedjeljak, 27. 3. 2023. – jutarnji termin od 10:00 do 11:30 sati i popodnevni termin od 17:00 do 18:30 sati

Utorak, 28. 03. 2023. – popodnevni termin od 16:00 do 17:30 sati

Srijeda, 29. 03. 2023. – jutarnji termin od 10:00 do 11:30 sati

Četvrtak, 30. 03. 2023. – jutarnji termin od 10:00 do 11:30 sati

Radionice su besplatne za sve sudionike.

Maksimalan broj sudionika po terminu radionica: 25 osoba.

Prijave na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr ili putem prijavnog obrasca na http://nmz.hr/hr/edukacija/prijava/. Prilikom prijave potrebno je ostaviti ime i prezime i dob sudionika, kao i termin na kojem želite sudjelovati.

Radujemo se Vašem sudjelovanju!