15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Projekt ‘Jedna škola – jedan spomenik’: Očuvanje kulturne baštine kroz stvaralaštvo mladih

1 min read
jedna_skola_jedan_spomenik_projekt

Projekt “Jedna škola – jedan spomenik” proizašao je iz inicijative Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar 2011. godine te se i ove godine provodi u povodu 15. godišnjice osnivanja Pedagoške službe u Narodnom muzeju Zadar. Cilj ovog projekta je osvješćivanje najmlađih generacija o važnosti zaštite i očuvanja kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika u njihovom okruženju.

Kroz projekt “Jedna škola – jedan spomenik” želi se potaknuti interes mladih za kulturnu baštinu te razviti svijest o važnosti vrednovanja kulturno-povijesnih spomenika kao dijela identiteta mjesta u kojem žive. Ovaj projekt omogućuje učenicima da istraže i izraze svoje viđenje i značaj odabranih spomenika kroz likovne i literarne radove.

Literarni natječaj, sastavni dio projekta, namijenjen je učenicima osnovnih škola na području Zadarske županije. Učenici imaju zadatak odabrati kulturno-povijesni spomenik u svom mjestu te izraziti svoje razmišljanje o njegovom značaju i utjecaju na svakodnevni život lokalne zajednice.

Pristigle literarne radove ocjenjivat će stručni žiri, a najbolji radovi bit će nagrađeni. Također, pobjednički radovi bit će objavljeni na mrežnoj stranici Narodnog muzeja Zadar. Dodatno, organizirat će se likovne radionice ispred odabranih spomenika s učenicima koji su poslali pobjedničke literarne radove, kako bi se potaknula daljnja kreativnost i istraživački duh mladih.

Projekt “Jedna škola – jedan spomenik” pruža važnu platformu za suradnju između muzeja i odgojno-obrazovnih institucija te doprinosi razvoju svijesti o kulturnoj baštini među mladima.