22. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Predsjednik HGK ističe Ključne Izazove za Hrvatsko Gospodarstvo u 2024.

1 min read

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović, naglasio je važnost suočavanja s promjenjivim gospodarskim prilikama kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, ističući posebno izazove koji proizlaze iz tri izborna ciklusa. Burilović je izrazio vjeru u kontinuirane aktivnosti Vlade koje su ključne za daljnji razvoj gospodarstva, govoreći na današnjoj Konstituirajućoj sjednici Skupštine HGK.

Uz smanjenje inflacije i stabilnu zaposlenost, Burilović je upozorio na pritiske na troškovnoj strani bilanci, ponajviše zbog povećanih izdataka za plaće i energente, kao i makroekonomska kretanja na ključnim europskim tržištima.

Nedostatak radne snage i potreba prilagodbe na zelenu tranziciju također su istaknuti kao ključni izazovi s kojima se suočava gospodarstvo. Burilović je najavio pokretanje AI akademije HGK, koja će pružiti edukaciju o primjeni umjetne inteligencije u poslovanju, ističući aktivno sudjelovanje HGK u temama privlačenja i integracije stranih radnika u Hrvatskoj.

Na današnjoj sjednici izabrani su članovi Skupštine HGK i verifikacijske komisije za mandatno razdoblje od 2024. do 2028., te članovi Upravnog i Nadzornog odbora HGK.

Skupština Hrvatske gospodarske komore u novom sazivu broji 93 člana, od kojih je 78 iz županijskih komora, a 15 iz Udruženja/Zajednica HGK.

FOTO: HGK