13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Pasionski oratorij Zadnja postaja

2 min read

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar u četvrtak, 23. 3. u crkvi sv. Krševana s početkom u 19:00 sati izvodi se pasionski oratorij Zadnja postaja.

Oratorij, kojeg izvodi 75 izvođača – Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica ZadarUdruga žena Luzor Preko i KUD Preko – nadahnut je pučkim crkvenim pjevanjem otoka Ugljana, kao i teškim životom otočana, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuju s Kristovom mukom i idejom spasenja. Autor je maestro Ivo Nižić, koji je upravo za ovaj oratorij osvojio Nagradu Ljubo Stipišić Delmata na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu. Režiju potpisuje Ana Dalbello, a scenograf i majstor svjetla je Luka Košta.

Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, tri dana uoči koncerta od 11 do 13 te od 17:30 do 19:00, s time da na dan koncerta blagajna u 18:30 seli pred crkvu sv. Krševana.

Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar je osvojio niz nagrada: 2013. godine na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi, s pjesmom Samo srcem autora Ive Nižića, osvojio je Zlatnu katedralu, prvo mjesto prema glasovanju publike. S istom skladbom na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja. Godine 2015. Zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu, a 2016. srebro na međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku.

Ivo Nižić (Preko, 1942.) nakon završene gimnazije i Teološkog fakulteta u Zagrebu, stječe dvije glazbene diplome: na Odsjeku za glazbu Pedagoške akademije u Zagrebu i na Institutu za crkvenu glazbu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjega rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, piše habilitacijski rad iz Muzikologije (mentor: akademik Jerko Bezić). Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru, postaje profesor Sveučilišta u Zadru i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za razrednu nastavu i predškolski odgoj. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima valja spomenuti tri nagrade 2016. godine: Nagrada Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu za oratorij Zadnja postaja, Nagrada Hrvatske udruge zborovođa Zagreb za životno djelo i Nagrada grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute na području glazbene kulture i umjetnosti. Godine 2017. nadbiskup Želimir Puljić na svečanoj Večernji sv. Stošije uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe. Osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar. Već je 35 godina orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Mihovila u Zadru.