25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Otkrijte Tajne Vlakna: Arheološka Senzacija na Dugom Otoku

1 min read
vlakno_arheoloska_senzacija

U sklopu projekta “Šta vi tamo kopate?” dolazi novo predavanje koje će zasigurno privući pozornost svih ljubitelja arheologije i povijesti. Ovoga puta, fokus je usmjeren prema pećini Vlakno na Dugom otoku, koja je postala epicentar arheološkog uzbuđenja.

Pećina Vlakno, najsjeverniji i najstariji od 20 odabranih lokaliteta, krije nevjerojatne tajne iz prošlosti. S otkrićima poput najstarijeg Dalmatinca Šime, ljudskog kostura starog 9,500 godina, Vlakno postaje nezaobilazno odredište za istraživače. Dubina od 5 metara i kulturni slojevi koji sežu unatrag čak 19,550 godina čine pećinu pravom riznicom podataka o gornjem paleolitiku i ranom mezolitiku.

Među mnogobrojnim otkrićima ističu se rijetki nalazi, poput antropomorfnog ženskog privjeska od rožnjaka nazvanog Lili, starog 15,500 godina, te kostur magarca star čak 17,000 godina. Ova otkrića pružaju dodatne uvide u drevni svijet ovog lokaliteta.

Predavanje o Vlaknu bit će održano u četvrtak, 11. travnja 2024., u 18 sati, u novoobnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Profesor Dario Vujević, vodeći stručnjak iz područja arheologije, podijelit će svoje bogato znanje i iskustvo s ovog lokaliteta. Ovo predavanje pružit će nezaboravnu priliku da uživate u pričama o senzacionalnim nalazima iz prethistorije.