21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatski Dokumentarci Osvojili Posebna Priznanja na UnderHillFestu

2 min read
Autori filmova s nagradama na UnderHillFestu

Foto: Underhill Fest

Na 15. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma UnderHillFest, koji je održan u Podgorici od 12. do 20. lipnja 2024., među nagrađenim naslovima našli su se i dva hrvatska filma: srednjometražni dokumentarni film “Dezerteri” Damira Markovine i kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film “Valerija” Sare Jurinčić. Oba filma osvojila su posebna priznanja u svojim sekcijama.

“Specijalno priznanje dodjeljujemo filmu ‘Dezerteri’ autora Damira Markovine. Dokumentarni esej o generaciji mostarskih srednjoškolaca, koja na pragu svoje zrelosti ulazi u najveće iskušenje zrelosti koji odraslog čovjeka može da zadesi, razorni rat. Mozaik sjećanja sastavljen od razglednica i nijemih kadrova, pruža toliko prisutnoj filmskoj temi ratnih devedesete, inovativniji i drugačiji pogled. Kadrovima današnjeg Mostara suprotstavljene su emotivne ispovijesti iz pisama upućenih iz izbjegličkih kampova rasutih i doprinose novom, dirljivom pogledu na ratni Mostar, i sudbinu mladih izbjeglica. ‘Najviše me boli što smo se svi razišli na ovako glup način’, u jednom trenutku se čuje ženski glas u filmu ‘Dezerteri’ Damira Markovine,” stoji u obrazloženju žirija Regionalne konkurencije, koji je djelovao u sastavu Sabina Krešić, Ivana Todorović i Branislav Milatović.

Film “Dezerteri” Damira Markovine svjetsku premijeru imao je 2022. godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi, gdje je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film središnje i istočne Europe te nagradu za najbolji dizajn zvuka (Miroslav Piškulić). Također je nagrađen i nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. Film je producirao sam redatelj Damir Markovina (Akademija dramske umjetnosti).

Posebno priznanje programa “7 kratkih” osvojio je film “Valerija” autorice Sare Jurinčić.

“Ovaj eksperimentalni dokumentarac Sare Jurinčić demonstrira tehničku izvrsnost i motivnu snagu. Kroz svoj specifični vizualni jezik koji je istovremeno intiman i katarzičan, redateljica otkriva slojeve podsvijesti i stvara univerzalne arhetipske slike koje povezuju publiku s osobnim iskustvima autorice,” stoji u obrazloženju žirija sekcije “7 kratkih” (Milena Prelević, Mišo Obradović i Matija Jovanović).

Film “Valerija” imao je svjetsku premijeru na 30. izdanju Sheffield DocFesta, a otad je prikazan na mnogim festivalima diljem svijeta, uključujući Dok Leipzig. Među priznanjima ubraja Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni dokumentarac, Grand Prix na 25 FPS-u, te je na festivalu Zinebi 64 u Bilbau odabran za kandidata za Europsku filmsku nagradu. Film su producirale Vanja Jambrović (Restart) i Sara Jurinčić (Studio Nomad).

Na 15. UnderHillFestu, podgorička publika je imala priliku pogledati 30 filmova. Više o nagradama i video zahvale hrvatskih autora mogu se pronaći na Facebook stranici festivala, a detalji o programu na službenoj stranici UnderhillFesta.