15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Državno natjecanje iz biologije okupilo mlade znanstvenike iz cijele Hrvatske u Zadru

2 min read
Državno natjecanje iz biologije

Foto: Lucijan Madunić/Zadar TV

Od 5. do 8. svibnja, Osnovna škola Zadarski otoci bila je domaćin državnog natjecanja iz biologije, koje je privuklo učenike iz cijele Hrvatske. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije: Istraživački projekti i Natjecanje u znanju, s ciljem poticanja izvrsnosti i inovativnosti među mladim biolozima.

Prije početka službene ceremonije, prisutni su uživali u zabavnom programu u kojem je sudjelovala i Plesna škola Lux sa svoje dvije očaravajuće plesne točke, dodajući svečanu atmosferu ovom znanstvenom skupu.

Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolci od prvog do četvrtog razreda imali su priliku demonstrirati svoje znanje i istraživačke sposobnosti. Natjecanje je bilo živo s mnoštvom prezentacija i obrana projekata, dok su sudionici pokazivali impresivnu razinu razumijevanja složenih bioloških koncepta.

Istraživački projekti – Osnovne škole

  • 7. i 8. razred: Prvo mjesto osvojili su Luka i Filip Kovačić s projektom “Bila boja je boja”, pod mentorstvom Tamare Banović, OŠ Josip Pupačić, Omiš.

Istraživački projekti – Srednje škole

  • 1. i 2. razred: Leona Hajrizi iz V. gimnazije Zagreb, pod mentorstvom Romane Halapir Franković, zauzela je prvo mjesto s projektom “Usporedba enzimske oksidacije u voću i povrću”.
  • 3. i 4. razred: Luka Čus iz SŠ Vrbovec, s mentoricom Sanjom Lugarić, osvojio je prvo mjesto s projektom “Ishrana sivog ćuka (Athene noctua Scopoli, 1769.)”.

Natjecanje u znanju – Srednje škole

  • 1. razred: Irena Ferić, XV. gimnazija, Zagreb, mentor Emil Gaal.
  • 2. razred: Vedrana Landek, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, mentor Karlo Horvatin.
  • 3. razred: Karlo Domijan, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, mentor Melba Blažić Grubelić; Nina Grubišić, Prirodoslovna škola Split, mentor Romeo Lakoš; Borna Kovačević, III. gimnazija Osijek, mentor Renata Banjan; Nereo Rundić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, mentor Tvrtko Buger.
  • 4. razred: Karla Hajdarović, Srednja škola Čakovec, mentor Denis Horvat.

Natjecanje u znanju – Osnovne škole

  • 7. razred: Marija Gaši, Osnovna škola Savski Gaj, mentorica Kristina Pavlović.
  • 8. razred: Ana Piroš, Osnovna škola Vladimir Nazor Čepin, mentorica Monika Pavić.

Ovogodišnje natjecanje posebno je bilo značajno zbog širokog spektra tema koje su obuhvaćale sve od ekologije i očuvanja okoliša do genetike i molekularne biologije. Učenici su se natjecali ne samo u znanju već i u sposobnosti da svoje ideje pretoče u praktične istraživačke projekte koji mogu imati stvaran utjecaj na naš svijet.

Rezultati natjecanja, koji su objavljeni na službenoj web stranici škole, pokazuju da je budućnost bioloških znanosti u Hrvatskoj svijetla, s mladim umovima koji su spremni suočiti se s izazovima i pridonijeti globalnoj znanstvenoj zajednici.

Fotografije slobodne za korištenje uz navođenje: “Foto: Lucijan Madunić/Zadar TV”