15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Deseti Dani Hrvatskog Pršuta: Manifestacija Promovira Tradiciju i Kvalitetu

1 min read
dani_hrvatskog_pršuta_tradicija_kvaliteta

Foto: Pixabay

Deseti Dani Hrvatskog Pršuta najavljeni su za 19. i 20. travnja u zagrebačkom hotelu International, ističući četiri certificirana proizvoda, među kojima su dalmatinski i drniški pršut. Manifestacija je ključna u promociji tradicije i kvalitete ovih proizvoda te se svake godine seli u drugi grad. Izvršni direktor Klastera Hrvatskog Pršuta, Ante Madir, naglasio je važnost očuvanja tradicionalnih metoda sušenja pršuta na dimu, što je rijedak postupak na Sredozemlju.

Hrvatska gospodarska komora pruža veliku podršku ovom događaju, ističući važnost promocije pršuta kao brenda Hrvatske. Potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević, naglasio je ulogu pršuta u promociji hrvatske eno-gastro scene te važnost autentičnog doživljaja za suvremene turiste.

Iako Hrvatska proizvodi 500 tisuća komada pršuta, potreba je dvostruko veća, s nedostatkom od 500 tisuća komada na domaćem tržištu. Izazovi poput klimatskih promjena i problema s afričkom svinjskom kugom potiču potrebu za izradom nove strategije svinjogojske proizvodnje.

Unatoč tim izazovima, proizvođači su investirali više od 50 milijuna eura u nove pogone i opremu, dok kvaliteta hrvatskih pršuta ostaje neupitna. Deseti Dani Hrvatskog Pršuta bit će prilika da se istakne bogatstvo i kvaliteta domaće proizvodnje pršuta.

Image by Morana T from Pixabay