20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Zabilježena rekordna količina komunalnog otpada po stanovniku: Hrvatska i Slovenija zajedno u borbi za kružno gospodarstvo

1 min read
rvatsko-slovenski-forum-kruzno-gospodarstvo

Foto: HGK

U EU se svake godine proizvede više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje. To je pet tona otpada po stanovniku, a od ukupne količine samo se 38 posto otpada reciklira. Ako bismo promatrali količinu godišnjeg komunalnog otpada po stanovniku, u Hrvatskoj je to u 2022. godini bilo 474 kilograma, što je najveća vrijednost u razdoblju praćenja podataka, od 1995. godine. Kako taj otpad iskoristiti za stvaranje nove vrijednosti, bila je tema hrvatsko-slovenskog foruma o kružnom gospodarstvu koji je održan danas u HGK.

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj, Tomislav Radoš, istaknuo je važnost suradnje između Hrvatske i Slovenije u postizanju ciljeva kružnog gospodarstva, naglašavajući usklađenost gospodarske politike s europskim standardima iz Zelenog plana.

Ladeja Godina Košir, stručnjakinja iz Institute for Circular Economy, predstavila je najnovije trendove i praktične savjete o transformaciji poslovnih modela, naglašavajući potrebu za jedinstvom i udruživanjem resursa kako bi se osigurala konkurentnost na tržištu.

Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe i predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo HGK, istaknuo je priliku koju kružno gospodarstvo pruža za reindustrijalizaciju Europe te važnost lokalne suradnje u procesu recikliranja i stvaranja novih proizvoda.