21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Sud EU-a Priznao Ravnopravnost Spolova kao Temelj za Izbjeglički Status

2 min read
europska unija european union pexels

Foto: Pexels

Sud Europske unije donio je povijesnu presudu kojom se ženama tražiteljicama azila, koje su usvojile temeljnu vrijednost ravnopravnosti između muškaraca i žena, može dodijeliti izbjeglički status ako im prijeti progon u njihovim zemljama. Ova odluka, donesena u slučaju dviju Iračanki koje žive u Nizozemskoj, ima dalekosežne posljedice za dodjelu izbjegličkog statusa ženama diljem Europe.

Značajna Odluka za Žene tražiteljice Azila

Sud EU-a donio je presudu koja prepoznaje specifične potrebe i situacije žena tražiteljica azila koje su tijekom svog boravka u zemljama EU usvojile norme ravnopravnosti spolova. Presuda se temelji na slučaju dviju Iračanki koje su u Nizozemsku stigle kao djevojčice s roditeljima i od tada prihvatile nizozemske vrijednosti ravnopravnosti spolova. Ova presuda može utjecati na mnoge slične slučajeve diljem Europe.

Detalji Slučaja

Iračanke, koje su sada mlade žene, borave u Nizozemskoj od 2015. godine. Njihov prvotni zahtjev za međunarodnom zaštitom bio je odbijen, no one su podnijele novi zahtjev ističući da su tijekom svog boravka usvojile nizozemske vrijednosti ravnopravnosti spolova. Tvrdile su da bi povratak u Irak značio suočavanje s društvom koje ne daje ženama i djevojkama ista prava kao muškarcima, te da bi zbog svojih novostečenih vrijednosti bile izložene progonu.

Nakon odbijanja novog zahtjeva, odlučile su pokrenuti postupak pred nizozemskim sudom, koji je zatražio tumačenje od Suda EU-a. Sud je presudio da žene koje se poistovjećuju s vrijednostima ravnopravnosti spolova mogu, ovisno o okolnostima u zemlji podrijetla, biti smatrane članicama “određene društvene skupine”, što je osnov za priznavanje izbjegličkog statusa.

Utjecaj Presude

Ova presuda potvrđuje da žene koje su tijekom svog boravka u državama članicama EU usvojile vrijednosti ravnopravnosti spolova mogu biti izložene progonu u svojim zemljama podrijetla i stoga imaju pravo na međunarodnu zaštitu. Sud je naglasio da nacionalna tijela moraju uzeti u obzir najbolji interes maloljetnika prilikom razmatranja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Ova odluka je značajna jer postavlja presedan koji bi mogao pomoći mnogim ženama diljem Europe u sličnim situacijama. Osim toga, ističe važnost dugotrajnog boravka u državi članici EU i njegovog utjecaja na oblikovanje identiteta, posebno u slučajevima maloljetnih tražitelja azila.