15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Redatelj Branko Schmidt dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo

2 min read
Svečana dodjela Nagrade Vladimir Nazor

Odbor Nagrade Vladimir Nazor odlučio je o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2023. godinu, dodijelivši redatelju Branku Schmidtu nagradu za životno djelo u filmskoj umjetnosti. Svečana dodjela Nagrade održat će se 19. lipnja, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije.

Branko Schmidt rođen je 1957. godine u Osijeku. Nakon kratkotrajnog studija ekonomije, upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu i diplomirao filmsku i TV režiju 1981. godine. Njegova karijera obilježena je značajnim uspjesima u filmskoj industriji.

Tijekom svoje bogate karijere, Branko Schmidt snimio je mnoge značajne drame i filmove. Njegov prvi dugometražni igrani film “Sokol ga nije volio” iz 1988. godine, osvojio je nagradu za debitanta godine na Festivalu igranog filma u Puli. Među njegovim poznatim djelima su i “Đuka Begović” (1991.), “Vukovar se vraća kući” (1994.), te “Božić u Beču” (1997.), za koji je osvojio Zlatnu arenu za scenarij. Film “Kraljica noći” (2001.) donio mu je dvije Zlatne arene, dok je za film “Put lubenica” (2006.) nagrađivan na domaćim i međunarodnim festivalima. Njegov film “Metastaze” (2009.) postao je hrvatski suvremeni kultni klasik, a “Ljudožder vegetarijanac” (2012.) osvojio je sedam nagrada na Pulskom festivalu.

Ivan Ramljak, dobitnik godišnje Nagrade Vladimir Nazor za 2023. godinu, također je zapažen u filmskoj industriji. Rođen 1974. godine u Zagrebu, Ramljak se bavi filmskom produkcijom i režijom od 2006. godine. Njegov dugometražni dokumentarni film “El Shatt – nacrt za utopiju” osvojio je niz priznanja, uključujući i Nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Ramljak je studirao na FER-u, a dugogodišnji je novinar i urednik u medijima usmjerenima na film i glazbu. Bio je jedan od voditelja kluba Močvara, autor Filmskih večeri u Močvari, organizator prvog Festivala filma o ljudskim pravima u Zagrebu, te urednik programa Kratkog utorka u kinu Tuškanac. Odnedavno je selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Njegova filmografija uključuje naslove kao što su “Oslobođenje u 26 slika” (2009.), “Kino otok” (2016., dokumentarni), “Dom boraca” (2018.) i “O jednoj mladosti” (2020.). Film “El Shatt – nacrt za utopiju” iz 2023. godine, za koji je osvojio godišnju Nagradu Vladimir Nazor, nastavlja niz njegovih uspješnih radova.

Popis svih dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za 2023. godinu dostupan je na stranici Ministarstva kulture i medija. Svečana dodjela održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika Vladimira Nazora, uz prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.