13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Promjene na Horizontu Hrvatskog Tržišta Nekretnina: Usporavanje Prometa i Očekivani Novi Ciklus

1 min read
Hrvatsko tržište nekretnina, usporavanje prometa, novi tržišni ciklus, cijene nekretnina, Forum poslovanja nekretninama, HGK, Dubravko Ranilović

Na 36. Forumu poslovanja nekretninama u Zagrebu, organiziranom od strane Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK, istaknuto je da se hrvatsko tržište nekretnina suočava s promjenama. Jesensko usporavanje tržišta jasno je vidljivo kroz smanjenje broja transakcija u odnosu na prethodnu godinu. Prva polovica 2023. godine bilježi pad prometa od oko 10 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK, naglasio je važnost nekretninskog sektora u gospodarskom razvoju te potrebu za održivošću i poboljšanjem kvalitete usluga. Cilj je omogućiti svim posrednicima, bez obzira na veličinu, da budu konkurentni na tržištu te da mogu ulagati u svoje tvrtke i zaposlenike.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, komentirao je stagnaciju hrvatskog tržišta nekretnina. Unatoč nastavku rasta cijena, promet nekretninama opada diljem zemlje, a ovo usporavanje sugerira ulazak u novi tržišni ciklus. Očekuju se promjene trendova na hrvatskom nekretninskom tržištu, s naglaskom na segmentaciju prema regijama i vrsti nekretnina.