20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Projekcija filma Halimin put Arsena A. Ostojića u Londonu

2 min read
  • Dugometražni igrani film Halimin put redatelja Arsena Antona Ostojića i scenarista Feđe Isovića u utorak, 11. srpnja, prikazan je u Stratford Picture House East multipleksu u Londonu, u sklopu manifestacije obilježavanja godišnjice masakra u Srebrenici. 

“Drago mi je da se Halimin put već godinama prikazuje na posebnim projekcijama u Londonu tijekom tjedna sjećanja na žrtve Srebrenice, te da organizatori i dalje traže da se prikazuje. Pretpostavljam da i Englezi osjećaju kako je film dodirnuo suštinu problema i da je uvjerljiv u svom prikazu ratnih događaja. Ovo je pohvala čitavoj ekipi koja je radila na filmu jer smo ga radili srcem, u cilju da publici predstavimo jednu malu, osobnu, intimnu tragediju koja neposredno govori i o tragičnosti čitavog rata,” rekao je Arsen A. Ostojić

Manifestaciju organizira organizacija Remember Srebrenica i TNBFC, uz potporu londonskog Newham Councila. 

Nakon projekcije, kojoj je prisustvovalo oko 120 gledatelja, bila je organizirana panel diskusija o filmu i o genocidu u Srebrenici u kojoj su sudjelovali dr. Sheila Ozmanović (iz organizacije Remembering Srebrenica), dr. Anna Katila (iz organizacije Holocaust Memorial Day Trust), Mihajlo Stojanov (iz The Balkan Village Band) i Sabit Jakupovic (preživjeli masakra i povjesničar). Više detalja o projekciji možete pronaći na ovoj poveznici.

Film Halimin put (2012.) priča je o Bosanki Halimi iz zapade Bosne koja nakon rata bezuspješno pokušava pronaći kosti svog sina koji je ubijen i zakopan u jednoj od masovnih grobnica. Halima odbija dati vlastitu krv za DNK analizu i postaje svjesna da je jedini način kako se mogu identificirati i dostojno pokopati posmrtni ostaci njenog sina taj da pronađe svoju davno nestalu nećakinju koja se udala u Republici Srpskoj.

Halimin put je prikazan na 60 filmskih festivala i manifestacija u zemlji i svijetu i osvojio je 31 nagradu. Bio je i hrvatski predstavnik za nagradu Oscar. Redatelj filma je Arsen Anton Ostojić, scenarist Feđa Isović, snimatelj Slobodan Trninić, a producenti su Slobodan Trninić i Arsen Anton Ostojić. U glavnim ulogama nastupaju Alma Prica, Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Darija Lorenci i ostali.

Naslovne fotografije: projekcija filma Halimin put u Londonu