23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Prolazeći Ravnim kotarima u zadarskom zaleđu, ne možemo ne zamijetiti malo pitomo i povijesno dalmatinsko naselje Glavicu, sa svega 178 stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva. Smjestilo se podno brda Vrčevo. Upravo je i lokalni nogometni klub dobio ime prema brdu Vrčevu, a broji preko 100 članova i nešto je s čime se svi mještani Glavice ponose. Njima je nogomet sve.

GLAVICA, 15.09.2008. Mistično brdo Vrčevo postat će svojevrsno svetište i meta hodočašća Izvor: Wikipedia


U ugodnom razgovoru sa Željkom Števanjom, tajnikom kluba i voditeljem škole nogometa, doznali smo puno toga što šira nogometna javnost nije znala otprije.

Klub osnovan u jeku ratnih događanja

-Nogometni klub Vrčevo osnovan je 31. srpnja 1994. godine, u jeku ratnih događanja. Osnovala ga je mladež Glavice i Raštana Donjih uz pomoć svojih starijih mještana koji su dali svoju nesebičnu potporu ovoj ideji, a ta ideja se na kraju pretvorila u stvarnost. Nakon osnivanja kluba slijedi pet godina igranja u Raštanima Gornjim, dva kilometra zračne linije od prvih crta bojišta, godinu dana igranja u Polači i godinu dana igranja u Debeljaku. Svima zahvaljujemo na pomoći u tim trenutcima kad nismo imali svoje vlastito igralište. – u dahu će Željko i dalje nastavlja:
-Na svom igralištu u Glavici prvu utakmicu odigrali smo na početku sezone 2000./2001. i od tada više nismo podstanari nego igramo u Glavici na svom Drežlovcu.

Svoje mjesto na nogometnoj karti Zadarske županije, ovaj je klub gradio polagano i strpljivo, stoga vrijedi istaknuti i osvojeno prvo mjesto u 2. Županijskoj nogometnoj ligi za seniore u sezoni 199./2000. Ništa manje vrijedan uspjeh nogometnog kluba s Drežlovca nije ni osvojeno drugo mjesto u 2. Županijskoj nogometnoj ligi u sezoni 2011./2012.

Povijesni uspjesi kluba su: 
1. mjesto u 2. ŽNL u sezoni 1999./2000.
2. mjesto u 2. ŽNL u sezoni 2011./2012.

Davor Dević na čelu uprave kluba

Uprava kluba na čelu s predsjednikom Davorom Devićem vrijedno radi na unaprjeđenju svih segmenata vezanih za samu infrastrukturu, počevši od svlačionica pa sve do tribina za gledatelje.

Uprava kluba:
Klupsku upravu čini 9 članova
Predsjednik kluba: Davor Dević
Potpredsjednik: Petar Strmota
Tajnik: Željko Števanja

U klubu je sve posloženo

-Klub funkcionira na dobro organiziranom planu rada oko organiziranja utakmica, treninga i održavanja objekta svlačionice i nogometnog igrališta. Klub se financira iz proračuna općine Sukošan kojoj ovim putem zahvaljujemo na razumijevanju i nesebičnoj pomoći da naše sve kategorije mogu igrati u svom rangu natjecanja.Tu su i ljudi dobre volje koji nesebično pomažu u sportskoj opremi, na čemu im od srca zahvaljujemo. Trenutno u sezoni 2022./2023., natječemo se s pet različitih kategorija. – ponosno će Števanja.

Klupske kategorije:

Seniori: 2.Županijska liga

Trener: Damir Panjkasz

Seniorke: 2. Hrvatska nogometna liga za žene, skupina A

Trener: Željko Števanja

Pionirke: Dalmatinska liga Nogometnog središta Split

Trener: Davor Dević

Mlađi pioniri: Županijska nogometna liga

Trener: Luka Marinović

Tići: Županijska nogometna liga

Trener: Luka Marinović

Voditelj škole nogometa: Željko Števanja

Ženski nogometni klub

Prije osam godina, točnije 2014. godine, javila se ideja i za pokretanjem ženskog nogometnog kluba. Kako je sve teklo, ispričao nam je tajnik kluba:

-Cure su se same nametnule i pokazale da znaju baratati loptom, a na nama, upravi i trenerima je bilo da ih prihvatimo i podržimo, što smo i napravili. One su počele  trenirati 2014. godine sa svojim muškim kolegama. Igrale su kroz ovih osam godina u mješovitom sastavu sa svojim muškim kolegama, sve od tića pa do kadeta. U sezoni 2015./2016., ligu za djevojčice Zadar-Gospić, a u sezoni 2018./2019., igrale su 1. Hrvatsku nogometnu ligu središta Split u kategoriji kadetkinja. 

Sudjelovale su na brojnim turnirima na kojima su imale dobre rezultate. Posebno treba izdvojiti osvojeno prvo mjesto na jakom turniru u Ivanbegovini kod Imotskog. Ponosni smo što klub trenutno broji oko 50 djevojaka, od papalina do seniorki. Svakako vrijedi izdvojiti da smo s djevojkama počeli igrati 2. Hrvatsku nogometnu ligu u sezoni 2021./2022. i ostvarili dobar rezultat u svojoj debitantskoj seniorskoj sezoni, zauzevši peto mjesto od devet klubova, s osvojena 23 boda.

Neupitna budućnost kluba

Na naš upit o daljnjoj budućnosti kluba, Števanja nam je rekao:

-Naše malo mjesto živi za sport, živi za nogomet, posebno za našu omladinu. Nadamo se dobroj budućnosti kluba i nas koji ovaj klub vodimo smatramo da imamo dobru budućnost uz ovo što trenutno imamo od igrača i igračica do same infrastrukture. Klub ima u svom pogonu preko 100 članova u ovih pet kategorija o kojima sam govorio. Naš dugoročni cilj je da se stabiliziramo u 2. Hrvatskoj nogometnoj ligi za seniorke te da seniori dosegnu 1. Županijsku nogometnu ligu. 

Rad s djecom, muškom i ženskom, ostaje najbitniji i najprimarniji cilj kluba. – zaključio je Števanja.

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije