23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Netflix donosi bogatstvo hrvatskih filmskih naslova korisnicima u Hrvatskoj

2 min read

Hrvatski korisnici Netflixa ovih dana mogu uživati u čak četiri hrvatska naslova: “Dnevnik Pauline P.”, “Nosila je rubac črleni”, “Cvrčak i mravica” te “Marginalci”, a uskoro će biti dostupni i drugi hit naslovi.

Nakon nedavnog dolaska domaćih naslova poput “Dnevnika Pauline P.” Nevena Hitreca i “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, hrvatski korisnici mogu sada gledati i prvi hrvatski dugometražni animirani film stvoren 3D tehnologijom, “Cvrčak i mravica” Luke Rukavine. Ovaj film je u kinima tijekom ove godine privukao više od 75 tisuća gledatelja, te je trenutno treći najgledaniji među domaćim korisnicima ove streaming platforme. Također, prikazivanje “Cvrčka i mravice” u kinima preporučeno je od Ministarstva znanosti i obrazovanja za osnovnoškolce, kao i “Dnevnik Pauline P.”.

Od ovog tjedna, na Netflixu je dostupna i hit komedija Ljubomira Kerekeša, “Marginalci”, koji je bio najgledaniji hrvatski film u kinima 2022. godine s 46,333 gledatelja, a ukupno ga je vidjelo gotovo 55 tisuća gledatelja.

Osim spomenutih naslova, hrvatski će korisnici Netflixa u narednom razdoblju moći uživati u sljedećim filmovima:

  1. “Narodni heroj” Ljiljan Vidić Ivana-Gorana Viteza
  2. “Šegrt Hlapić” Silvije Petranovića
  3. “Svećenikova djeca” Vinka Brešana
  4. “Koja je ovo država” Vinka Brešana
  5. “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić
  6. “Moj dida je pao s Marsa” Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića
  7. “Maršal” Vinka Brešana
  8. “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića
  9. “Ufuraj se i pukni” Ljubomira Kerekeša
  10. “Kauboji” Tomislava Mršića

Svi navedeni filmovi iz liste nadolazećih naslova, kao i “Cvrčak i mravica” te “Marginalci”, koji su već dostupni za gledanje na Netflixu, imaju distribuciju pod okriljem Blitz grupe.

Blitz grupa i Netflix su sklopili ugovor koji predstavlja važan trenutak za domaću kinematografiju. Ovim ugovorom je osigurana dodatna vidljivost i priznanje domaćeg sadržaja. Hrvatski filmovi dobivaju priliku dosegnuti široku publiku, ističu iz Blitza.

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, naglašava važnost vidljivosti domaćih naslova. Netflix, prema Zakonu o elektroničkim medijima, ima obvezu uložiti 2% godišnjeg prihoda u produkciju ili kupnju audiovizualnih djela hrvatske nezavisne produkcije. Marcich ističe da će vidljivost domaćih naslova pridonijeti stvaranju nove publike za hrvatske filmove u Hrvatskoj.