22. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Ministarstvo unutarnjih poslova obilježilo Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

1 min read
mup-obiljezavanje-dana-svjesnosti-o-minama

Foto: MUP

U Ministarstvu unutarnjih poslova održano je prigodno obilježavanje 4. travnja – Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Tom prigodom, kroz film “Protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj – od izazova do prilike”, prikazan je put razminiranja Republike Hrvatske od 1996. do danas.

Na događanju su se prigodno obratili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Ministar Božinović istaknuo je da još uvijek postoji 87 kilometara kvadratnih minski sumnjivog područja u 21 gradu i općini u 4 županije te je pozvao građane da poštuju oznake minske opasnosti.

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Croatian safe steps CROSS”, vrijednog 52,23 milijuna eura, Hrvatska će nastaviti s naporima u razminiranju 34,5 km² šuma i šumskog zemljišta. Ministar Erlić istaknuo je važnost ovih sredstava u ostvarenju cilja postizanja Hrvatske bez mina do 2026. godine.

Ovim prigodnim obilježavanjem, Ministarstvo unutarnjih poslova ističe važnost kontinuiranih napora u protuminskom djelovanju te zahvaljuje svim sudionicima koji doprinose sigurnosti i dostojanstvu naših prostora.