25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

KUD SV Ante Drage oduševit će glazbenoplesnim programom na Etno danima Zadarske županije 2024.

2 min read

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar predstavit će Kulturno-umjetničko društvo (KUD) SV Ante Drage u subotu, 15. lipnja 2024., od 10 do 12 sati ispred Gradske straže na Narodnom trgu u Zadru. KUD SV Ante Drage će se predstaviti glazbenoplesnim tradicijskim programom te održati radionicu zalistavca i nabiranja fuštana.

Etno šušur na Narodnom trgu: KUD SV Ante Drage donosi tradiciju i ples

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. organizira događaj “Etno šušur”, gdje će KUD SV Ante Drage iz općine Pakoštane svojim glazbenoplesnim programom i radionicama predstaviti bogatu tradiciju svoga kraja. Događaj će se održati ispred Gradske straže na Narodnom trgu, u subotu, 15. lipnja, od 10 do 12 sati.

Kulturno-umjetničko društvo SV Ante Drage osnovano je 2016. godine, zahvaljujući par entuzijasta i zaljubljenika u izvorni i reproduktivni folklor. Njihova misija je poticanje, razvijanje i unapređivanje narodnih običaja kroz glazbu, ples i radionice ručnih radova. Voditeljica i predsjednica KUD-a, Bosiljka Stojanov, s ponosom ističe kako su članovi društva spoj triju generacija koje zajedno rade na očuvanju kulturne baštine.

Tijekom subotnjeg nastupa, posjetitelji će imati priliku uživati u bogatom glazbenoplesnom programu, ali i sudjelovati u radionicama. Radionice će uključivati izradu zalistavca, tradicionalnog ukrasa za nošnje, te nabiranje fuštana, čime se prikazuje izrada dijelova narodnih nošnji. Uz radionice, KUD SV Ante Drage će izložiti svoje rukotvorine, uključujući zalistavce, podsuknje, svečane i svakodnevne pumparice, pletene čarape, izvezeni lancun, jastučnice, tabletiće, dječje džempere, nošnje, pokrivače, marame i druge tradicionalne predmete.

Osim glazbenih i plesnih nastupa, posjetitelji će moći vidjeti i prikaze predenja vune, pletenja čarapa, te izrade drugih dijelova narodnih nošnji. Članovi KUD-a će kroz pjesmu i ples približiti posjetiteljima bogatstvo i raznolikost tradicije njihovog kraja.

KUD SV Ante Drage se može pohvaliti sudjelovanjem na mnogim domaćim i međunarodnim folklornim smotrama i festivalima. Njihov rad je prepoznat i nagrađivan, uključujući prvu nagradu publike i treće mjesto stručnog povjerenstva na međunarodnoj smotri folklora u Filderstadtu-Stuttgart, te nastupe na festivalima u Budimpešti i Italiji.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, u suradnji s kustosicom Marijom Šarić-Ban, nastavlja promovirati i čuvati tradicijske običaje kroz ovakve manifestacije, potičući sudjelovanje lokalne zajednice i mladih u očuvanju kulturne baštine.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu na Narodni trg u subotu, 15. lipnja, i uživaju u bogatom programu te se pridruže radionicama i plesnom kolu. Ulaz je slobodan, a događaj je prilika za sve generacije da se upoznaju s tradicijom i običajima zadarskog kraja.