25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

KUD “Luzarica” čuva tradiciju pridraškog kraja od 1998. godine

2 min read
Članovi KUD-a Luzarica u tradicionalnim nošnjama

Kulturno-umjetničko društvo “Luzarica” osnovano je 6. prosinca 1998. godine, u trenutku povratka većine mještana svojim kućama nakon Domovinskog rata. Društvo je posvećeno promicanju, razvitku i unapređenju kulture pridraškog kraja kroz tradicijske pjesme, plesove i običaje.

KUD “Luzarica” osnovan je s ciljem očuvanja kulturne baštine pridraškog kraja, a ime nosi po crkvi Gospe od Luzarice, simbolu zajedništva i tradicije. Društvo njeguje muško i žensko pjevanje, orzanje te plesove poput šetnje, biračkog kola i nijemog kola. Osim toga, izvode i svadbene običaje kao što su nagovaranje, zagledavanje momka u djevojku, biranje mlade, odlazak po djevojku te prikaz Badnje večeri.

Od svog osnutka, KUD “Luzarica” broji oko 30 aktivnih članova. Posebna pažnja posvećena je izradi i očuvanju tradicionalnih nošnji. Uz nekoliko sačuvanih primjeraka narodne nošnje, izrađene su nove nošnje za sve članove društva, uključujući mušku, žensku i djevojačku nošnju. Pridraške nošnje, iako slične ostalim nošnjama iz Ravnih kotara, razlikuju se po boji konca, tkanju i vezu.

Svake godine KUD “Luzarica” organizira susret kulturno-umjetničkih društava pod nazivom “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, koji se održava u sklopu manifestacije “Kulturno lito”. Ovaj događaj okuplja društva iz Hrvatske i inozemstva, pružajući priliku za razmjenu kulturnih iskustava i predstavljanje tradicije pridraškog kraja široj publici.

KUD “Luzarica” aktivno sudjeluje na važnim smotrama i susretima u Republici Hrvatskoj, uključujući Vinkovačke jeseni, Đakovačke vezove, Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu i Državnu smotru izvornog folklora u Koprivnici, gdje su 2015. godine osvojili treće mjesto. Sudjelovali su i na smotri “Na Neretvu misečina pala” te “Brodsko kolo”, gdje je članica društva Marija Čulina osvojila mjesto prve pratilje na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji, dok je na smotri u Martinskoj vesi članica Marina Čulina osvojila nagradu za najbolje rekonstruiranu nošnju.

Godine 2021. osnovana je dječja sekcija KUD-a “Luzarica”, koja danas broji 12 članica. Ova sekcija ravnopravno sudjeluje u aktivnostima društva, a na ETNO danima će se predstaviti s pjevanjem, plesom, starim igrama te pokazati kako se krpi, hekla i plete, čime se osigurava prijenos tradicije na mlađe generacije.

KUD “Luzarica” kroz svoj rad ne samo da čuva tradiciju i kulturu pridraškog kraja, već i doprinosi bogatstvu kulturne baštine Republike Hrvatske, povezujući generacije kroz ljubav prema pjesmi, plesu i običajima.