25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Izazovi i Mogućnosti na Hrvatskom Tržištu Rada: Nedostatak Kvalificirane Radne Snage

1 min read
Izazovi-i-mogucnosti-trziste-rada

Foto: HGK

Nedostatak kvalificirane radne snage predstavlja ključni izazov hrvatskim poduzetnicima. Grad Zagreb i Zagrebačka županija, kao gospodarski najsnažnija područja, suočavaju se s ovim problemom, te imaju veliku potrebu za zapošljavanjem, uključujući i strane radnike. Na nedavnoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Komore Zagreb istaknuta je potreba za promjenom obrazovne strukture i privlačenjem stranih radnika višeg stupnja obrazovanja kako bi se potaknuo brži rast nacionalne ekonomije.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je dugoročne trendove na tržištu rada, naglašavajući potrebu za aktivnim promišljanjem situacije od strane svih dionika, uključujući i nositelje ekonomske politike.

Unatoč izazovima, posljednjih godina bilježi se pozitivan trend na tržištu rada, s kontinuiranim rastom zaposlenosti, smanjenjem nezaposlenosti i rastom plaća. Vlada RH kontinuirano ulaže u tržište rada kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i poticanje cjeloživotnog obrazovanja.

Poticajna vijest je i uspostavljanje inkluzivnog tržišta rada koje omogućuje svima da ostvare svoj potencijal, uz poticanje dodatnih edukacija i prekvalifikacija te uključivanje dugotrajno nezaposlenih osoba, studenata, učenika i umirovljenika na tržište rada.

Ovaj tekst istražuje izazove i mogućnosti na hrvatskom tržištu rada te nudi perspektivu o budućnosti zapošljavanja u zemlji.