18. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Bez kvalitetne gradske infrastrukture nema gospodarskog napretka

2 min read

Prostor budućnosti: Otvoren konferencijski dio sajma Arhibau

Konferencijski dio najvećeg sajma arhitekture i graditeljstva u regiji, sajma Arhibau, otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu. Prateća stručna konferencija na temu „Prostor budućnosti / Budućnost prostora“ okupila je predstavnike institucija te lokalnih uprava i samouprava, domaće i inozemne arhitekte, urbaniste, građevinare te druge stručnjake, koji će od 27. do 29. rujna raspravljati o ulozi arhitekture i graditeljstva u oblikovanju životnih i radnih prostora budućnosti. Prvi dan konferencije bit će posvećen temama državne uprave i lokalnih samouprava te zakonodavnog okvira i politika upravljanja prostorom.

„Trebamo sredine koje žive racionalno, troše nužno i imaju osviješten odnos prema okolišu. Trebamo sredine koje su prilagođene nama, načinu na koji živimo, putujemo, radimo, uživamo u svom slobodnom vremenu. Potrošnja energenata, prijevoz, vodovod, zbrinjavanje otpadnih voda, odvoz smeća, sve su to infrastrukturni problemi koji će rasti u godinama pred nama. Gradska infrastruktura mora svakodnevno i učinkovito moći odgovarati na potrebe svojih građana. Ako nekome nije jasno kako se to odražava na zemlju u cjelini – pa gradovi su glavna područja i gospodarske aktivnosti i inovacija,“ poručila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineosvrnuo se na nedavne globalne izazove te na brojne prioritete koje smo imali početkom ovog desetljeća, a koje ćemo sad morati ubrzati, a neke od njih i mijenjati. „Ključna je energetska samodostatnost, moramo maksimalno pridonijeti dekarbonizaciji Hrvatske, okrenuti se obnovljivim izvorima energije i ubrzati energetsku obnovu stambenih zgrada kao velikih potrošača,“ rekao je Bačić, istaknuvši da ne bismo napravili što smo do sada napravili bez struke – arhitekata i građevinara. „Zajedno smo položili ispit Fonda solidarnosti,“ rekao je te najavio razvoj Nacionalnog plana stambene politike.