25. svibnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Mlad klub, a već niže uspjehe

Sportski put, ovoga nas je puta odveo u Benkovac. Razlog odlaska u Benkovac, reportaža je o Biciklističkom klubu Benkovac. Klub koji je osnovan 2020. godine, a već niže uspjehe i privlači veliki broj dječaka i djevojčica. Naš domaćin bio je Šime Bolić, predsjednik kluba koji nas je srdačno primio i uživali smo u ugodnom razgovoru s njim.

-Ovim putem moram posebno pohvaliti Sportsku zajednicu grada Benkovca koja stoji iza nas i najveći nam je vjetar u leđa. Dobili smo i svoje prostorije koje su nam od velike pomoći. I kad je loše vrijeme, treniramo u svojim prostorijama, gdje imamo razne trenažere, bicikle i stvarno nam ništa ne nedostaje.

    Kako svaku reportažu započinjemo zemljopisno-povijesnim obilježjima, tako ćemo učiniti i ovoga puta. Benkovac je grad u sjevernoj Dalmaciji, smješten oko 30 km istočno od Zadra i 20 km sjeveroistočno od Biograda na Moru. Razvio se na prijelazu iz plodnog područja Ravnih Kotara u krševito područje Bukovice. Iako se nalazi na istočnom rubu ravnokotarske ravnice, kao jedino gradsko naselje smatra se središtem tog područja. Razvoj Benkovca odredio je njegov povoljan prometni položaj na mjestu gdje se križaju ceste koje vode iz Zadra prema Kninu te iz Like prema moru. Taj položaj je još više naglašen u 20. stoljeću izgradnjom željezničke pruge Zadar-Knin (1966. godine), te posebno autoceste Zagreb-Split (2005.), koja prolazi čitavim upravnim područjem grada. Čvor Benkovac na autocesti se nalazi oko 3 km jugozapadno od samog grada, između sela Miranje i Šopot. Područje Grada Benkovca graniči s općinama Novigrad i Posedarje na sjeverozapadu, Zemunik na zapadu, Škabrnje na jugozapadu, Polača na jugu, Gradom Obrovcem na sjeveru, općinom Kistanje na sjevero-istoku, općinom Lišane Ostrovičke na istoku i općinom Stankovci na jugo-istoku. Poznato je da je benkovački prostor bio vrlo naseljen i razvijen u doba srednjovjekovne hrvatske države. Mnoštvo je starohrvatskih spomenika i crkava pronađeno na ovom području. No, i davno prije dolaska Hrvata drevni su narodi gradili ovdje svoja naselja i podizali spomenike. Najpoznatije je takvo nalazište Asseria – ostaci liburnskog naselja u blizini Podgrađa. Najuočljiviji kulturno-povijesni spomenik u Benkovcu je Kaštel Benković, utvrda nazvana po hrvatskim velikašima koji su je izgradili, vjerojatno u drugoj polovici 15. stoljeća. Izgradnjom ove utvrde na brežuljku koji dominira okolnim područjem počinje i povijest samog grada Benkovca. Kaštel je četverokutnog tlocrta, a na sjevernoj strani ima visoku četvrtastu kulu. Južna strana ojačana je za turske vlasti dvjema okruglim kulama na uglovima. Benkovački kaštel, u kojem je danas smješten muzej, bio je nekad stara hrvatska utvrda, a u svoj su ga dvorac pretvorili begovi Benkovići nakon dolaska Turaka u 16. stoljeću. Time su mu i odredili ime. U samome Benkovcu, nalaze se katoličke crkve Svetog Ante iz 18. stoljeća i crkva Male Gospe (Rođenja Marijina) iz 1864. (srušena u Domovinskom ratu, podignuta nova crkva), te pravoslavna crkva Svetog Jovana podignuta 1885. na temeljima starije crkve koja je posvećena 1590. godine.

Na području grada Benkovca djeluje nekoliko sportskih klubova i udruga, od kickboxinga, boćanja, odbojke, biciklizma, rukometa, raznih sportskih škola pa sve do nogometa, gdje je Nogometni klub Velebit sinonim za sport u Benkovcu. Dojma smo da grad u posljednje vrijeme počinje živjeti sport, počinje ulagati u mlade i u njihov razvoj kroz razne sportske programe, gdje se mladi mogu pronaći. 

Na početku razgovora sa Šimom, zanimalo nas je kako se uopće došlo na ideju osnovati odbojkaški klub u gradu Benkovcu:

-Začetnici same ideje o osnivanju biciklističkog kluba bili su Renato Majić i Matija Orlović, istinski sportaši. Tako je Renato, veliki entuzijast,  zadužen za organiziranje breveto natjecanja. Matija je pak naš najuspješniji biciklist. Vozio je bio za Stankovce. Osvajač je raznih medalja na Zimskoj ligi i Kupu Hrvatske. Ove je godine bio 3. u Elite kategoriji, što je iznimno vrijedan uspjeh. Uz njih je sve puno lakše. Sam Biciklistički klub Benkovac nastao je kao produkt projekta „Aktivno za zdrav grad Benkovac“ koji smo prijavili na natječaj za financiranje iz Europskih fondova. Projekt uskoro uspješno privodimo kraju, na što smo jako ponosni. Nositelj samog projekta bio je Odbojkaški klub Benkovac, o čemu ću vam nešto više ispričati drugom zgodom. I u odbojkaškom klubu događa se dosta zanimljivih stvari.

O povijesti kluba i broju članova, Šime je rekao:

-Klub je osnovan 2020. godine. Odmah se nabavila potrebna oprema i krenulo se u rad. Matija Orlović je te godine osvojio 2. mjesto u Elite kategoriji i bila je to prva medalja za klub.  Marljivo radimo od samih početaka pa nas ne iznenađuje podatak da nam se u svibnju iste godine priključio Danijel Ilić, mladić rođen 2003. godine, a u listopadu je već bio prvak Hrvatske u kategoriji junior. Danijel je odličan dečko, marljiv i ne čudi nas što je u tako kratkom roku ostvario mnogo uspjeha. Zvuči nestvarno, ali Danijel je primjerice prošle godine osvojio skoro sve utrke u Zimskoj ligi, tek jednom je bio drugi, što ga je učinilo ukupnim pobjednikom lige u svojoj kategoriji. Ove je pak godine bio 2. u Kupu Hrvatske, osvojio je također 2. mjesto na maratonu u Grobniku. To je bila međunarodna utrka, gdje je samo jedan Talijan bio ispred njega. Trenutno u klubu imamo 15-ak aktivnih članova te kategorije U-13, elite, seniore i veterane.

Svima je dobro znano da je biciklistička oprema jako skupa, stoga nas je zanimalo kako se klub financira, na što je Šime odgovorio:

-Ovim putem moram posebno pohvaliti Sportsku zajednicu grada Benkovca koja stoji iza nas i najveći nam je vjetar u leđa. Dobili smo i svoje prostorije koje su nam od velike pomoći. I kad je loše vrijeme, treniramo u svojim prostorijama, gdje imamo razne trenažere, bicikle i stvarno nam ništa ne nedostaje.

Govoreći i o ostalim članovima kluba, Šime je nastavio:

-Svakako bih spomenuo i naše fantastične veterane. U prvom redu tu je Robert Buterin, najbolji u mountain bike biciklizmu. Također bih spomenuo i Tihomira Vrhocija iz Koprivnice koji vozi za nas i osvojio je državno zlato i srebro u kronometru. Vrhunski su to rezultati. Tu je i internacionalac Damjan Zupanc koji je osvojio 3. mjesto na ove godine na Granfondu na Pagu.

Vrijedan uspjeh na istom natjecanju postigao je i rekreativac Ivan Mijić koji je osvojio 2. mjesto. Dječak Karlo Marić, rođen 2010. godine, standardno osvaja medalje na Zimskoj ligi, i upravo je on naša velika nada. Moramo biti svjesni kako su susjedne nam države u odnosu na naš biciklizam daleko ispred nas, stoga svi ovi naši uspjesi su i više nego vrhunski, na što smo jako ponosni. To nam je odličan pokazatelj da radimo dobro, da napredujemo svakim danom i da krupnim koracima koračamo na biciklističku kartu Republike Hrvatske. Kroz sam projekt, Matija i Danijel postali su biciklistički treneri i oni redovno treniraju mlade četiri puta tjedno.

Kakvi su planovi za budućnost kluba, Šime je dodao:

-Što se same organizacije utrka tiče, organizirat ćemo u siječnju utrku Zimske lige, Ljetni i Zimski breveto, utrke 200+ km. Što se tiče planova za budućnost, želimo da se u rad našeg kluba uključi što više mladih. Nadamo se da će mladi prepoznati biciklizam kao sport za socijalni i sportski razvoj. Važno je napomenuti da naši članovi ne plaćaju nikakvu članarinu.

„Začetnici same ideje o osnivanju biciklističkog kluba bili su Renato Majić i Matija Orlović, istinski sportaši. Tako je Renato zadužen za organiziranje breveto natjecanja.“

Šime Bolić, predsjednik Bk Benkovac

„Klub je osnovan 2020. godine. Odmah se nabavila potrebna oprema i krenulo se u rad. Matija Orlović je te godine osvojio 2. mjesto u Elite kategoriji i bila je to prva medalja za klub.  Marljivo radimo od samih početaka pa nas ne iznenađuje podatak da nam se u svibnju iste godine priključio Danijel Ilić, mladić rođen 2003. godine, a u listopadu je već bio prvak Hrvatske u kategoriji junior.“

Šime Bolić