23. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

BK Povljana
Klub duge tradicije i bogate prošlosti

4 min read

Tragom povijesti i željom za istraživanjem i obilaskom naših lijepih mjesta i općina po Zadarskoj županiji, put nas je naveo u općinu Povljanu. Povljana je smještena na jugu otoka Paga, u prekrasnoj prirodnoj uvali. Okrenuta prema zapadu dobro je zaštićena od snažnih vjetrova bure i juga. Nudi zaštitu i utočište kako onima koji dolaze s mora tako i onima s kopna. Onima koji su zaljubljeni u otočni kamen i biljke okupane sunce i s okusom soli. Smjestila se na brežuljku gdje se susreću otočni krš i plodno polje. Zahvaljujući obilju izvora vode, poljoprivreda je bila poprilično važna a osobito uzgoj povrća i vinove loze. Razlog našeg odlaska u Povljanu, reportaža je o Boćarskom klubu Povljana koji iza sebe ima dugu i bogatu povijest. No, krenimo redom. U posljednje vrijeme, dolaskom mladih igrača Željka Pogorilića Škike te Josipa Rumore, živnula su događanja u klubu i oko kluba. Upravo smo Željka Pogorilića upitali za nekoliko informacija vezanih za sadašnjost kluba, kao i za njegovu povijest.

Željko Pogorilić i Marijan Fraćin

Iza 50-ih godina prošloga stoljeća, Povljana je imala svoje lokalne momčadi iz odbojke i nogometa koji su igrali protiv susjednih mjesta: Dinjiške, Vlašića, Paga i Vira, a rijetko s Privlakom i Ninom. U početku takve su igre bile organizirane bez turnira i imale su obilježje lokalnog nadmetanja. Kasnije su prerasle u općinske i županijske turnire. Masovni šport u koji je bio uključen veći broj mještana, bio je boćanje, koje se igralo isključivo iz zabave, za piće (vino i pivo). No, 1973. godine organiziran je boćarski klub pod nazivom Paške stine koji je igrao u raznim ligama. Godine 1978. dobiva ime Boćarski klub Povljana, on je u 2. hrvatskoj ligi imao velike uspjehe, gdje se i danas natječe. Zlatnim će međutim slovima ostati upisana 2010. godina u povijesti našeg kluba. Tada smo postali prvaci Druge Hrvatske boćarske lige, kada smo u dvije utakmice bili bolji od splitske Nade. Zlatna imena tada zlatnih igrača koji su nastupali za klub su: Branko Škoda kao voditelj ekipe, Mladen Škoda kao kapetan ekipe, Nevenko Orlić, Nediljko Vrsaljko, Zdravko Žunić, Bibi Ljumeži, Veljko Tičić, Željko Viduka, Nikola Rumora, Kristijan Nekić, Paolo Lecca, Arijano Rukavina i Martin Škoda. Također u Povljani djeluje i Boćarski klub Bas, koji je u 2. županijskoj ligi. Boćarski klub Povljana osnovao je Marijan Fraćin, njegov dugogodišnji igrač, a pod tim imenom djeluje i danas.

Marijan Fraćin, osnivač i dugogodišnji igrač


Upitan o broju članova kluba, upravi i funkcioniranju kluba, Željko je nastavio:

Klub broji 30-ak aktivnih članova i još dosta bivših igrača i neaktivnih članova koji sudjeluju u organizaciji svih događanja u klubu te pomažu klubu. Predsjednik kluba je Predrag Rukavina, njegov zamjenik je Mladen Škoda. Tajnik kluba je Branko Škoda Ćiro, dok je voditelj ekipe Mladen Škoda. Klub se dosad financirao isključivo sredstvima iz proračuna općine Povljana, međutim dolaskom u klub mene osobno te Josipa Rumore, dovedeno je nekoliko važnih sponzora i donatora te je cjelokupna priča dobila jednu veću razinu. Kako bi klub još više napredovao u vremenu koje dolazi, želja nam je privući što više mladih da se priključi klubu, a dugoročni plan nam je otvoriti školu boćanja te dobiti na upravljanje dvoranu i restoran koji je u sklopu dvorane te nastavio:
-Nedavno smo organizirali i božićni turnir na kojem su nastupile 32 ekipe. Pobjedničku ekipu činili su: Marino Škoda, Branko Škoda i Tome Vučković. Drugo pak mjesto pripalo je Šimi Rukavini i Mladenu Škodi, dok je pehar za treće mjesto pripao Predragu Stupičiću i Mladenu Šuljiću.

Legende kluba:

-Marijan Fraćin

-Ivan Bakac

-Stanko Kapović

-Nediljko Rumora (pok.)

Organizacija kluba:

Predsjednik: Predrag Rukavina

Zamjenik predsjednika: Mladen Škoda

Tajnik: Branko Škoda – Ćiro

Voditelj: Mladen Škoda

„Kako bi klub još više napredovao u vremenu koje dolazi, želja nam je privući što više mladih da se priključi klubu, a dugoročni plan nam je otvoriti školu boćanja te dobiti na upravljanje dvoranu i restoran koji je u sklopu dvorane.“

Željko Pogorilić

Boćarski klub Povljana osnovao je Marijan Fraćin, njegov dugogodišnji igrač, a pod tim imenom djeluje i danas.

Zlatnim će međutim slovima ostati upisana 2010. godina u povijesti našeg kluba. Tada smo postali prvaci Druge Hrvatske boćarske lige, kada smo u dvije utakmice bili bolji od splitske Nade. Zlatna imena tada zlatnih igrača koji su nastupali za klub su: Branko Škoda kao voditelj ekipe, Mladen Škoda kao kapetan ekipe, Nevenko Orlić, Nediljko Vrsaljko, Zdravko Žunić, Bibi Ljumeži, Veljko Tičić, Željko Viduka, Nikola Rumora, Kristijan Nekić, Paolo Lecca, Arijano Rukavina i Martin Škoda.

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije