13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

POD PALICOM JURAJA GRIZELJA

PREMIJERNO IZDANJE LIGE FUTSAL DUGI RAT

-Govoreći iz iskustva, ali i po viđenom u prvoj polusezoni, momčadi koje su se plasirale u ligu za prvaka su redom ozbiljne i konkurentne i na većem nivou od FDR, što sam uvjeren da će i FDR prvak pokazati na državnoj završnici. Ali imamo i ekipe koje su tu radi druženja, zabave i dobrog termina. Na umjetnoj travi stadiona ŠRC Dalmacija (NK Orkan) uživamo na kvalitetnoj podlozi pod svjetlima reflektora. Momčadi su nakon 9 uvodnih kola razvrstane u ligu za prvaka i ligu za prestiž. Prenose se bodovi samo protiv momčadi koje su ostvarile plasman u ostali dio lige, u proljeće se igra dvokružno tako da je i dalje sve otvoreno.

Sportska priča koja nam se učinila zanimljivom, odvela nas je malo južnije od Splita, točnije u općinu Dugi Rat. Riječ je o ligi Futsal Dugi rat koju je s nekolicinom svojih prijatelja pokrenuo Juraj Grizelj, bivši igrač splitskog Hajduka, Istre, Šibenika, Karlsruhera, nekolicine hrvatskih drugoligaša te nekoliko islandskih prvoligaša i drugoligaša. Juraj je prije pokretanje lige Futsal Dugi Rat, četiri godine obnašao dužnost izvršnog direktora MNK Olmissuma iz Omiša, a usporedno s tim uspješno je organizirao i Zimsku malonogometnu ligu u Omišu koja se igra još i danas. Paralelno s tim svime je i punopravni član Futsal week teama, koji je pod palicom legendarnog Miće Martića.

„Danas mi je bio posljednji dan u MNK Olmissum . Odlučio sam se nakon fenomenalne 4 godine samoinicijativno napustiti klub. Zahvalan sam svima, a posebno predsjedniku na prilici koju mi je dao u trenutku u kojem je malo tko vjerovao u mene. Ipak, mislim da je zbog određenih razloga došlo vrijeme da podnesem ostavku. Naučio sam puno novih stvari, stekao iskustva u vođenju kluba, vođenju marketinga, komunikaciji na društvenim mrežama… ali najvažnije od svega, stekao sam mnoštvo prijatelja kako na terenu, tako i oko njega. U ove 4 godine, uz naslove prvaka, jednako me je veselilo i vođenje ZOL-a, koji je narastao i svake godine nadmašivao sam sebe. Vjerujem da će se sve nastaviti na ovoj razini na kojoj smo sve gradili protekle 4 godine.“ – napisao je Juraj Grizelj još u srpnju ove godine na svojoj Facebook stranici

Gledajući zemljopisno, Dugi Rat smjestio se na obali Jadranskog mora, na državnoj cesti Split – Dubrovnik (D8), 15 km jugoistočno od Splita, odnosno 3 km zapadno od Omiša. Češljajući povijest, došli smo do saznanja da na nadmorskoj visini od 200 do 250 m, podno planine Perun (južna kosa Mosora), postoje zapuštena naselja Jesenice, Zeljovići, Krug i Duće. Stanovništvo iz tih najranijih naselja godinama se zbog turizma spuštalo prema obali. Ljudi su bili prisutni na ovom području još od kamenoga doba o čemu govore arheološki nalazi u špiljama Turskoj peći i Ponistricama. Trajnu naseljenost potvrđuju gradine i gomile iz kasnog brončanog i željeznog doba. Stanovnici Poljica su gradine podizali na uzvisinama, jer su s njih mogli nadzirati okolna područja. Neke su gomile služile kao groblja, a neke kao granice ilirskih plemena. Na području općine Dugi Rat djeluju sljedeći sportski klubovi: Nogometni klub Orkan, Rukometni klub Hrvatski dragovoljac, Rukometni klub Orkan, Vaterpolski klub Korenat, Karate klub Dalmacija, Kickboxing klub Dalmacija i Jedriličarski klub Orišac.

Ove godine je krenulo prvo izdanje lige Futsal Dugi Rat. Kakvi su dojmovi, koliko ima momčadi? Kako vas je primila lokalna zajednica?

-Poznavanjem stanja “malog baluna” u Dugom Ratu, ideja prve malonogometne lige u mjestu nam se činila jako izvedivom. Vođeni činjenicom da na području općine postoje brojne malonogometne ekipe/udruge koje se već desetljećima natječu po raznim turnirima i ligama odredili smo ciljanu skupinu natjecatelja i krenuli prema njima. Prva sezona FDR sadrži 10 ekipa, igra se po futsal pravilima, 4+1 te većinu ekipa sačinjavaju momčadi iz mjesta, ali ima omiških i splitskih momčadi te iz Kostanja.

Približite nam malo ligu, koji je sistem igranja, kako se momčadi odnose prema ligi, možda je rano, ali i koliko su jake momčadi?

-Govoreći iz iskustva, ali i po viđenom u prvoj polusezoni, momčadi koje su se plasirale u ligu za prvaka su redom ozbiljne i konkurentne i na većem nivou od FDR, što sam uvjeren da će i FDR prvak pokazati na državnoj završnici. Ali imamo i ekipe koje su tu radi druženja, zabave i dobrog termina. Na umjetnoj travi stadiona ŠRC Dalmacija (NK Orkan) uživamo na kvalitetnoj podlozi pod svjetlima reflektora. Momčadi su nakon 9 uvodnih kola razvrstane u ligu za prvaka i ligu za prestiž. Prenose se bodovi samo protiv momčadi koje su ostvarile plasman u ostali dio lige, u proljeće se igra dvokružno tako da je i dalje sve otvoreno.

Kakvi su infrastrukturni uvjeti za ligu? Prati li vas Općina?

-Moram odmah u startu pohvaliti i zahvaliti se općini Dugi Rat, točnije načelniku Bauku koji nas je od prvog sastanka podržao isto kao i NK Orkan ispred kojeg je predsjednik Tokić bio na raspolaganju za sve potrebno kako bi se uhodali u ligu.

Općenito što se tiče sporta, kakve su mogućnosti bavljenja sportom u općini Dugi Rat?

-Dugi Rat pruža opcije za sportaše, ali ne i adekvatne uvjete. Jedna sportska dvorana, univerzalnih gabarita s tribinom bi promijenila krvnu sliku mjesta, jer i u nedostatku boljih uvjeta mjesto ima Nogometni klub Orkan s omladinskom školom, muški i ženski rukometni klub, kickboxing, brojne malonogometne i ostale sportske udruge, našu malonogometnu ligu, malonogometni turnir kroz kojeg ljeti procirkulirala više od 10 000 ljudi.

Imate li Vi osobno nekakve planove za budućnost koje nam već sad možete otkriti?

-Usko vezano za ligu cilj je stabilizirati se i ostati u samoodrživim okvirima. Izgledno je domaćinstvo amaterske završnice gradskih liga u Dugom Ratu u svibnju, a za ostalo nema bombastičnih najava, neka govore djela i događaji.


„Dugi Rat pruža opcije za sportaše, ali ne i adekvatne uvjete. Jedna sportska dvorana, univerzalnih gabarita s tribinom bi promijenila krvnu sliku mjesta.

Juraj Grizelj„Poznavanjem stanja “malog baluna” u Dugom Ratu, ideja prve malonogometne lige u mjestu nam se činila jako izvedivom. Vođeni činjenicom da na području općine postoje brojne malonogometne ekipe/udruge koje se već desetljećima natječu po raznim turnirima i ligama odredili smo ciljanu skupinu natjecatelja i krenuli prema njima.

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije