17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

EK objavio tri poziva za financiranje medijskog pluralizma

1 min read

Komisija je u četvrtak objavila tri poziva za podnošenje prijedloga u ukupnoj vrijednosti od 16,5 milijuna eura za potporu medijskom pluralizmu, inovativnim medijskim sadržajima i boljem pristupu višejezičnim informacijama za građane EU-a.

 Prvi poziv, vrijedan 8 milijuna eura, namijenjen je za uspostavu ili jačanje europskih medijskih centara, poput virtualnih ili fizičkih prekograničnih redakcija. Tim sredstvima podržat će razvoj zajedničke uredničke produkcije i zajedničke ponude sadržaja o poslovima EU-a, na više jezika, između različitih medijskih kuća diljem Europe, uz puno poštovanje neovisnosti urednika.

 Drugi poziv u vrijednosti 6 milijuna eura namijen je za poticanje proizvodnje inovativnih medijskih sadražaja pomoću alata koji se koriste tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, Web 3.0, blockchain tehnologija, sofisticirane tražilice i algoritmi za preporučivanje sadržaja.

 Treći projekt u vrijednosti 2,5 milijuna eura pomoći će u stvaranju platforme za internetski prijenos europskih portala koja će građanima olakšati pristup raznim sadržajima javnih i privatnih televizijskih kuća.

 Pozivi su otvoreni su medijima i televizijskim kućama, kao i drugim organizacijama u medijskom sektoru.